2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Utazás a múltba Lacuna Coillal
Hát, ez nem az ándergránd, az biztos... "Fish! - Csinálj egy lemezt!"
Kapcsolódó Kiadványok
Petrix: Mókuskerék
Kapcsolatok
Petrix
Legnépszerűbb csengőhangok

Ha akad a lemez, a válasz ösztönös - beszálltunk Petrix Mókuskerekébe

A fiatal Petrix első, Mókuskerék című lemezét vettük górcső alá a nyári melegben.
 

Nos Petrix lemezénél nehezebb dolgom van, mint tíz másik lemezkritikával. Mivel a kollégák nem jelentkeztek két kézzel az album meghallgatásáért – biztosan mindenki nyaral –, így maradtam én. Legyünk őszinték mindjárt az elején: a honi hiphopban nem mozgok otthonosan – a külhoniban sem –, persze Sub Bass Monster neve nekem is mond valamit.

Máté Szabolcs – alias SBM – Petrix pályáját is egyengette, aki – saját bevallása szerint – már egészen korai kamasz éveiben „beleszerelmesedett” a hiphopba. A főiskola évei alatt kezdte el gondolatait rímelő sorok formájában papírra vetni, ám ekkor még benne sem merült fel, hogy ebből akár még lehet is valami egyszer.

Aztán 2007-ben „megfordult a széljárás” és többé már nem volt elég csak hallgatni a hiphopot. Barátja, Török Csaba (Studimax) közbenjárásával szerencsésen egymásra találtak Ferencz Péter (Peet) hangmérnökkel, és nem sokkal később neki is láttak a közös zenei ténykedésnek.

A több mint másfél év közös munka eredménye Petrix bemutatkozó szólólemeze a Mókuskerék, melynek zenei produceri feladatait most is Peet végezte, aki Studimaxszal a zenei alapok összerakásában is segédkezett.

Nos az eredmény egy picit felemásra sikerült szerintem. A tizennégy tételt tartalmazó albumon igazából tizenegy dal található, hiszen van egy-egy intro és outro, és a címadó dal remixét sem számíthatjuk önálló darabnak, de a Nincs Fedezet 14 másodperce sem egy egészestés mozi.

Ami viszont még nekem is bejön az a két női énekkel megtámogatott andalítóbb dal; Az Én Hazám (Takáts Eszter) és az Émlékezz Rám (Szabó Kriszta). A dalok mondanivalójáért respekt Petrixnek, mert a való világunk dolgaival foglalkozik, olyan stílusban amiben kellő irónia lakozik.

A lemez jó darabjai közé tartozik a Samsem, ami sok magyar ember életére igaz, és Polgár Zoltán szólózik benne egy jót, a hármas Reklám, ami fogyasztói szokásainkat elemzi szarkasztikus stílusban, vagy a funkys, gitáros Közreműködős, melyben Magosi László – alias Cickány – vendégszerepel és király refrénnel bíró darab. Az Ilyenek Vagyunk őszinte szövege is jó, de a Van DMC is rádióbarát darab, melynek refrénjéről még a néhai Rapülők is beugrott.

Petrix lemezén simán van egy-két olyan dal, melyre lehet építkezni a jövőben. Kezdésnek közel tökéletes album a Mókuskerék, a hazai színtéren előbb utóbb fel lehet vele érni az élmezőnybe. A szövegekért pedig pluszpont jár; nem is egy, hanem mindjárt kettő.

-hanczattila-

[2009.07.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még