Balatonfüred

2016.07.12. 19:25

Betyárok, funky, soul és színház a parton

Balatonfüred - Ismét változatos programokkal várták a közönséget a FüredJam zenei fesztivál szervezői.

Kekk Sára

Július 9-én, szombaton este elsőként Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán összművészeti estje került porondra a Kisfaludy Galériában. A Mellettünk című előadásban a falu zárt, kegyetlen és szép világáról meséltek a fiúk, amely számukra olyan életkezdés, ami örökre meghatározza későbbi életüket. Erről a közös identitásról meséltek a Grecsó fivérek egészen más nyelven, egészen másképpen. Ez a közös este inkább különös küzdelem, lelki leltár, virtuális családállítás volt, eltérő nézőpontok, más formák, a közös gubancok körül.

Ezt követően, vasárnap a Kerekes Band műsorát láthatták és hallhatták az érdeklődők a Kisfaludy Színpadon.

A pásztorfurulya, a csángók által használt koboz és mezőségi brácsa adta eklektikus hangzásukat, melyet alátámaszt a rock szabad lüktetése és az erős színpadi jelenlét. Kemény, ellentmondást nem tűrő, mégis szabad zenét hallhattak, sőt, inkább érezhettek az érdeklődők, amely híven tükrözte, milyenek voltak az igazi betyárok.

A hétfői napon a lágyabb hangzás került előtérbe, az estét a Manoya koncertje nyitotta a Blaha Színpadon. Manoya, azaz Hodosi Enikő dalszerző-énekesnő a Neo zenekar tagjaként vált ismertté. Zenekarként tavaly óta állnak színpadra, de az első kislemezdalok, azaz a Rebirth és a Shine, már 2011-2012-ben a magyar rádiók slágerlistájának élére törtek. Dalai egyedi jelenségek a hazai alternatív könnyűzene világában. Őket egy tizenegy tagú veszprémi banda, a Funk Infection követte a Kisfaludy Színpadon, akik lendületes és változatos funk-, funky-, soul- és acid-jazz-dallamaikkal igazán megmozgatták közönségüket.

A keddi nap még tartogatott különlegességeket a látogatóknak. Délután Kollár Klemencz László, a Kistehén zenekar énekese, dalszerző-szövegírója tartott író-olvasó találkozót a Blaha Teraszon, majd este hét órakor kezébe vette gitárját és belecsapott Legesleges elnevezésű szólóestjébe a Blaha Színpadon.

A Kistehén melankolikus koncertjeiből és számos kortárs magyar költővel való közös munkákból nőtte ki magát évek alatt ez a szólóest, amely mára szuggesztív, mély, érzékeny és népszerű előadássá vált. A nagy nézőszám ellenére egy furcsán személyes, mondhatni, intim hangulat volt érezhető a koncert teljes időtartama alatt.

Az est legjobban várt programja mégis a Kispál és a Borz árnyékából kinövő zenekar, a Kiscsillag koncertje volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!