Sárvár

2016.07.12. 19:10

Söröskorsó után a szablya - Nem csak szervezni, szerepelni is tudnak a helyi civil szervezetek

Sárvár - A turisták és a helyiek kiszolgálására több mint száz rendezvénnyel készül évente Sárvár. Kondora István polgármester szerint az Ötcsillagos várost építünk szlogen a sárvári programsorozat minőségét is jelzi. Értékelő a rendezvényszezon közepén.

Turbók Attila

- Éppenhogy csak elraktuk a fúvós hangszereket, máris vehetjük elő a szablyákat - kezdte a rendezvényszezon közepén értékelését Kondora István, Sárvár polgármestere. E mondat aztán jelzi is a városi programok széles skáláját.

- A helyi lakos-turista kettősség határozza meg a sárvári rendezvényszezont, na meg a színházterem hiánya - mondta Kondora István. Utóbbi miatt erősített rá a szabadtéri rendezvényekre a város.

Civilek és intézmények egyaránt szervezik a programokat: Szélesi Attila karnagy és munkatársai is kivették részüket a munkából. Fotó: Turbók Attila

Ha a számok nyelvén beszélünk, akkor a fürdővárosként is megnevezett Sárvárra évente 750 ezer látogató érkezik a fürdőre, velük együtt a turisták 480-500 ezer vendégéjszakát jelentenek a városnak. - Ez irdatlan tömeg, amelyből csak a külföldiek látogatottságát tekintve Magyarországon a negyedik helyen áll a vasi város - mondta a polgármester. Hangsúlyozta, természetesen a helybélieken kívül alternatív programokat kell biztosítani a külföldi és magyar turistáknak is. - Az elmúlt évtizedekben a város programsorozatában eljutottunk a minőségi programok megszervezéséig, ezzel is erősítve városunk szlogenét: Ötcsillagos város építünk - mondta a Vas Népének Kondora István. Tájékoztatójában kiemelte, a sárvári városháza nem tart el külön stábot a rendezvények szervezésére. - Erre a célra az intézmények munkatársai, a civil szervezetek tagjai már bejáratott munkát végeznek. Ez utóbbira jó példa volt az elmúlt hétvégén megtartott Fúvós Várfesztivál, melybe Szélesi Attila karnagy és munkatársai hatalmas munkát fektettek. - Hozzátéve, hogy a szervezéshez, lebonyolításhoz szükséges forrásokat is az intézményeken, a civileken keresztül biztosítjuk a rendezvényekhez - jelentette ki Kondora István. A támogatásokról szólva elmondta, ezek mértéke a néhány százezertől a több millióig terjed, szigorúan a rendezvényekhez kötve.

A helyieken kívül a turistáknak is meg kell felelni. Fotó: Turbók Attila

- A május elejével kezdődő szezon első nagy durranása a Májusfa sziget, melyet a néptáncgála, majd a barokk hangverseny követ - tájékoztatta lapunkat a polgármester. A fúvósprogram - melyhez idén a sörexpresszt társították -, aztán a történelmi fesztivál jön a maga több ezer vendégével. - Ezután a várat a pincétől a padlásig a motorok töltik meg, majd ezt először nemzetközi folklór (36 éve) és a Simon-Júdás napi Nemzetközi Kirakodó Vásár követi, a maga 6-700 vásározójával és 40-50 ezer látogatójával - mondta Kondora István. Az év végéhez közeledve aztán a hagyományos adventi és karácsonyi, majd a farsangi forgatag következik.

- A szezon közepén elmondható, a sárvári civil szervezetek és intézmények nélkül nem tudunk ötcsillagos vendéglátást, programsorozatot készíteni.

Talán a helyiek jobb hangulatát növeli az egyik legújabb szerzeményünk , a Fő téri, esetenként - esténként egyórányi terjedelmű program, ahol pont az említett helyi egyesületek, civil szervezetek mutathatják meg országnak-világnak, hogy nem csak szervezni, szerepelni is tudnak - mondta Kondora István polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!