Gazdaság

2016.07.14. 18:00

Látogatóközpont is épül az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában

Martonvásár - Fejlesztik a kutatási infrastruktúrát és látogató központot alakítanak ki az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában. A teljes projekt megvalósítása 9,8 milliárd forint, amiből 800 millió forintot a látogató központ kialakítására és a park rendezésére fordítanak.

Dávid Erzsébet

A beruházás turisztikai célú eleme a Magyar Tudományos Akadémia, a kutatóközpont és Martonvásár önkormányzatának együttműködésével valósul meg. Az erről szóló, projektindító megállapodást tegnap írta alá a kutatóközpontban Lovász László, az akadémia elnöke, Balázs Ervin főigazgató és Szabó Tibor polgármester.

A kutatóközpont főigazgatója elmondta: a látogatóközpont létrehozásával az a cél, hogy a fiatal generációval megismertessék az agrárkutatást, s széles körben népszerűsítsék a kutató munka eredményeit. A központot a most lakóépületként funkcionáló, úgynevezett kiskastélyban alakítják ki. Az örökségvédelmi, környezetvédelmi előírások szigorú betartásával végzik el a felújítás, a környezetvédelmi előírások figyelembe vételével a parkrészlet rendbetételét. Megszüntetik, s az út mellé helyezik a templomkert előtti kerítést, s Brunszvik kert néven egybenyitják a két parkszakaszt. A tervek még az idén elkészülnek, s bár a határidők szorosak, 2018 márciusában megnyitják a központot. 2018 végére készül el, 2019 elején veszik birtokukba a kutatók az új kutatási tömböt. Azzal, hogy a Növényvédelmi Intézet és a Talajtani és Agrokémiai Intézet Martonvásárra költözik Budapestről, mintegy 150 tudományos szakemberrel bővül a kutatói hálózat. A központ építésére, felszerelésére 9 milliárd forintot biztosít a kormány.

Lovász László akadémiai elnök szerint a projekt elindításánál az volt a legfontosabb szempont, hogy olyan kutatóközpont jöjjön létre, amely méreténél, felszereltségénél és az ott dolgozók tudásánál fogva képes pozitívan befolyásolni a magyar mezőgazdaság fejlődését, az élelmiszertermelés növelését, s élére tud állni a mezőgazdasági kutatásoknak. A három intézet szakemberei együtt összehangoltabb munkát tudnak végezni, eredményesebben kapcsolódhatnak be a hazai és nemzetközi pályázatokba.

Martonvásár polgármestere hangsúlyozta, hogy a beruházás öröm és lehetőség a város számára. Hasznosítani tudja a tudomány gyakorlat számára használható eredményeit, s kész a további fejlesztések befogadására is. Az önkormányzat saját projektje keretében rendbe teszi a parkhoz vezető utakat, parkosít, s a főtérből szép belvárosi teret alakít ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!