Életmód

2016.07.16. 07:26

Gyógyító kert vesz körbe minket

ORFALU - Mindenki ismeri a mondást, mely szerint fűben, fában orvosság. Ám azt, hogy a természet kincseiből finom étkek is készíthetők, kevesen tudják. Ebben segített hétvégén Gyenes Csilla fito- és apiterepauta.

Bajdó Bettina

Étek és gyógyír - ezzel a címmel tartott nem mindennapi tanfolyamot Gyenes Csilla, a festői szépségű Orfaluban lévő birtokon. Gyenes Csilla és párja, Galambos Gyula mesterméhész évek óta arra törekszenek, hogy a természetet varázsolják bele a termékekbe. Gyógyító kertet építenek lépésről, lépésre. A hétvégén pedig különleges tanfolyamra várták az érdeklődőket, melyen a kíváncsiak betekinthettek abba, hogyan készülnek a különféle termékek természetes alapanyagokból.

- Az első napon Gyula bemutatta, milyen is a mezítlábas méhészkedés - mondta Gyenes Csilla. - Azon méhészeket nevezzük így, akik a természetközeli méhészkedést részesítik előnyben az ipari, méztermelő gépezettel szemben. A résztvevők megszemlélhették, hogyan is keletkezik a méz. Ezen kívül kipróbálhatták a gyógyító méhesházunkat is.

Gyenes Csilla fito- és apiterapeuta

Hozzátette: létezik egy olyan relaxációs eljárás, amiről Magyarországon még kevesen hallottak. Ez a gyógyító, relaxációs méhesházban való lazulás, gyógyulás. A házban a méhkaptárok felett kialakított ágyon lehet feküdni, kettős védelem akadályozza meg, hogy a méhek bejussanak a ház belsejébe. A méhek folyamatosan áramoltatják a propolisszal, mézzel, viasszal telített illatú, magas páratartalmú kaptárlevegőt a keretek között, amit a rajta fekvő ember belélegez. A félmillió méhecske zümmögésének frekvenciájának hatására az agyunk alfa agyhullámú, meditatív állapotba kerül.

A hét utolsó napja is különféle izgalmakkal kecsegtetett, főzőtanfolyammal: Vadon termő növények a gasztronómiában címmel Fotó: Bajdó Bettina

- A második napon a natúr kozmetikumokról volt szó, hogyan készülhet természetes alapanyagokból lábfürdető, fogpor, kézkrém, vagy éppen masszázshoz krém - folytatta Gyenes Csilla. - Ezt követően én beszéltem az apiterápiáról, a méhek által gyűjtött és előállított szerves anyagokról és az ezekből előállított termékek gyógyításra való felhasználásáról. Tartottam gyógynövénytúrát is a túlélés jegyében, hogy az emberek minél jobban megismerjék a környezetüket. Megmutatom, ha a világ összeomlana körülöttünk, melyik növényekhez folyamodhatnánk, ha gyógyírt keresünk bajainkra. A birtokon a legtöbb mindennapi betegségre találhatunk gyógynövényt: lázcsillapításra, hasmenésre, húgyúti és légúti fertőzésekre, zúzódásokra, sebkezelésre, bőrproblémákra. A növények bemutatását népi gyógyászati megfigyelésekkel fűszerezem.

Az utolsó nap is különféle izgalmakkal kecsegtetett, főzőtanfolyammal, Vadon termő növények a gasztronómiában címmel. Sokan nem is tudják, hogy a kertekben mennyi gyógynövény, ehető virág található. Fűszernövényeinknek is mind van gyógyító hatásuk. A csalán, a porcsin, a fehér libatop, a sásliliom is felhasználható. Készítettek fűszeres rizzsel töltött kormin szőlőlevelet mentás joghurttal, csalánkrém levest, virágkehely salátát, levendulás túrótortát, erdei gyümölccsel. A résztvevőknek saját maguknak kellett elsajátítaniuk a fortélyokat, ebben természetesen a házigazda segített nekik. Annyira belejöttek a konyhai munkába, hogy a végén mindenki elkérte a különleges recepteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!