Gazdaság

2016.07.18. 17:55

Megsínylette a kukorica és a napraforgó a hétvégi vihart

Fejér megye - A szél és a visszatért meleg gyorsan szárítja a hétvégi esőben elázott búzatáblákat, s így hétfőn kora délután a megye több részén ismét megindulhattak az aratógépek.

Dávid Erzsébet

Türelmetlenül várták a startot a Székesfehérvár környékén gazdálkodó Aranybulla Mg. Zrt. kombájnosai, a gazdaságban ugyanis még betakarításra vár a búzatermés mintegy fele. A hétvégi vihar előtt a 700 hektárnyi kenyérgabona mintegy felét sikerült betakarítani, a hátralevő terület learatása 8-10 napra ad munkát a kombájnosoknak.

- Versenyt futunk az idővel, minden órát igyekszünk kihasználni. Ha ugyanis beválik a meteorológusok előrejelzése, szombatra újabb, ezúttal szerencsére a hétvéginél kisebb esőre számíthatunk, s újra le kell állni a munkával - mondja Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető.

Tájékoztatása szerint a gazdaság búzatábláin nem okozott jelentős kárt az erős szél, de a korábbi vízmosásos területeken megdöntötte a gabonát. Emiatt ott kalászemelővel kell dolgozni a betakarítást végzőknek. Nem kímélte viszont a vihar a tavaszi vetésű növényeket, a kukorica és a napraforgó egy részét 20- 30 fokban megdöntötte. Mivel emiatt nem látszanak a sorok , valószínűleg kénytelenek lesznek majd helikopterről elvégezni az érésgyorsító permetezést.

A múlt heti adatok szerint a megyében a búza termésterület mintegy feléről került eddig a magtárakba a termés - tudtuk meg Bedő Zoltán akadémikustól. A martonvásári agrártudományi kutatóközpont kutatóprofesszorának tájékoztatása szerint az eddigi eredmények alapján hektáronként 5,8 tonnás átlagterméssel fizettek a megye kenyérgabona táblái.

Címkék#aratás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!