Életmód

2016.07.19. 18:50

A férfiakat is érinti a HPV - Bár nem gyógyítható, kordában tartható

Nem csak a nem kívánt terhesség megelőzéséért kell védekeznünk szexuális együttlétkor. Férfiak is megkaphatják, hordozhatják, de, ami a legveszélyesebb, hogy tünetmentesen lappang.

Piltman-Horváth Barbara

A humán papillomavírus (HPV), az egyik legrettegettebb betegség okozója rákszűréssel kimutatható. Leggyakrabban a nőkkel hozzák összefüggésbe, az oltások többségét is ők kapják, a méhnyakrák elleni oltószérumként emlegetik, hiszen a betegség egyik legnagyobb okozója. A harmadik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó a papillomavírus, amely szemölcsös elváltozást okoz a nemi szerveken.

A HPV azonban sajnos nemcsak nemi úton terjed, de fertőzött gyermek is születhet, mert végighaladva a szülőcsatornán elkaphatja a vírust. Ilyenkor a baba gégéjén alakulnak ki a szemölcsök.

Az erősebb nem képviselőinek is oda kell figyelniük, oltással könnyen megelőzhetik a fertőzést Illusztráció: shutterstock

A hölgyeknél könnyű szűrni, a nőgyógyászati vizsgálaton kiderül a fertőzés, és az oltóanyag beadásával kapcsolatos kampányok is inkább a nők felé fordulnak. Ugyanakkor ne feledkezzünk el arról, hogy az erősebbik nem is érintett lehet a betegségben, de esetükben a vizsgálat már jóval nehezebb. - Az idősebbeket is nehéz rávenni, hogy urológushoz menjenek, nemhogy egy fiatal, 20-30 éves férfit - magyarázta Balla György balatonakali háziorvos. - Sokáig tünetmentes a hordozó, így sokszor nem lehet felismerni, és tovább fertőzhet a beteg. Általában a nemi szerven kialakult szemölcsöket szégyellik, és inkább gyógyszertárban kapható kenőcsökkel vagy házi praktikákkal próbálkoznak.

A HPV elleni oltásoknak nagy a népszerűségük, amikor fennáll a fertőzésveszély, de az a tendencia, hogy a harmadik alkalommal már kevesen jönnek vissza - mondta el a doktor. A HPV elleni oltóanyag három részből, három adagból áll, amelyből az első beadása után egy hónapnak kell eltelnie a második oltásig, majd ezt követően öt hónapot kell várni a harmadik injekcióra. Tehát a folyamat körülbelül hat hónapot ölel fel, ahol kritikus fontosságú a határidők betartása. Bár kellemetlen, de ne várjunk az orvoshoz fordulással, hiszen könnyedén meg tudjuk fékezni a terjedést, és a szemölcsös tüneteket is megszüntetik. A HPV-fertőzöttség nem gyógyítható, de a vírus okozta problémák kezelhetőek. A szemölcs kezelhető ecseteléssel, fagyasztással, égetéssel, de akár lézerrel, műtéttel, amit gyógyszeres immunerősítő kezeléssel egészítenek ki. Az ecsetelést vagy a fagyasztást alkalmazhatja maga a beteg is, a többi beavatkozást viszont csak orvos végezheti!

A kiújulás megelőzésére - a hosszú lappangási idő miatt - rendszeres ellenőrzés szükséges, hiszen a beavatkozáskor még tünetmentes helyeken is lehetnek befertőződött sejtek.

A cikk megírásának célja nem az ijesztgetés, de legközelebb, ha a HPV vírus elleni oltásról hallunk ne csak legyintsünk, hogy minket ez nem érint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!