Baba

2016.07.20. 14:40

Találjunk rá a hordozásra! - Extraként nyugodtabb babát és két szabad kezet kapunk

Körkép - Hívei, népszerűsítői állítják: az anyákat és babáikat is hordozásra teremtették. Gyógypedagógus tanácsadónk szerint már a baba világrajövetele előtt barátkozhatunk a hordozás gondolatával - testi, lelki szükségletet elégítünk ki vele. Hordozóeszközt viszont körültekintően kell választanunk.

Tóth Kata

"Jól betört, szép, karikás kendőt keresek, inkább fiús vagy unisex színben." "Szabadulnék szépséges, gyerekcipelésre való hordozónktól. A valóságban jóval élénkebb a színe. Nekem sajnos kicsi. " Ilyen és ehhez hasonló bejegyzések sorakoznak a Facebook tematikus adok-veszek csoportjainak felületein és a netes apróhirdetési oldalakon. Pörög a babahordozó-eszközök – a hurcik – piaca, és nem csak a használt, de értéküket tartó kendőké: sokan döntenek új hordozó (szövött, rugalmas, karikás kendő, mei tai vagy sportos csatos vagy félcsatos hordozó) vásárlása mellett.

Kendőbeszerzési kisokosokból - amelyek a fellelhető gyártók termékeit tesztelik, és meg is osztják tapasztalataikat - több is van a világhálón. Ha személyre szabott iránymutatásra van szükségünk, hogy mikortól, mivel, hogyan és meddig gyakoroljuk a kötődő nevelés részeként értelmezett hordozást, érdemes baba- és gyermekhordozási tanácsadót vagy hordozóklubot felkeresnünk akár már a szülés előtt. Kétalkalmas tanácsadáson képet kapunk a hordozás elméletéről, megismerkedünk a hordozóeszközökkel, és megtanulunk egy kötést. Ehhez persze nem árt, ha már a baba világrajövetele előtt barátkozunk a hordozás gondolatával.

Hordozással a testvérféltékenységet is lehet kezelni: a pici baba, Boróka nyugodtan pihenhet az édesanyján, és a nagyobb testvér, Bíborka is megkapja a neki járó figyelmet. Szakonyi Gabriella Szombathelyen született, most Ausztráliában él a családjával, a hordozás az életformájuk. Fotó: Szakonyi Gabriella

A mai, modern anyukák jobban hallgatnak az ösztöneikre, már nem mindenben Dr. Spock elveit követik, aki nem szorgalmazza a babával való együttalvást és meghatározott időnkénti szoptatást javasol - gondolom én, de Kóta-Tóth Tímea gyógypedagógus, babahordozási tanácsadó kevésbé derűlátó: - Az orvosok, védőnők egy része még kissé távolságtartó a kérdésben - vagy kevés információjuk van a hordozásról, vagy tanácsolják ugyan, de nem domborítják ki ennek jelentőségét. Sok tévhit is él a hordozással kapcsolatban; a tanácsadók, a gyógypedagógusok idegrendszeri, mozgásfejlődési, ortopédiai, nevelési szempontból is tudják ezeket cáfolni, a kisbabás szülők pedig ki vannak éhezve az információkra.

SZÜKSÉGLET Mindenekelőtt essen szó arról, miért alapvető szükséglete a babának és az anyának a hordozás.

Johannának mindkét szülőjére kötve édes az élete. Néhány hónaposan, egy karikás kendőben, közvetlenül azután, hogy Bernadett egy teljes kötést megtanult tanácsadójától. Fotó: Bata Bernadett

Johanna egy sportosabb, csatos hordozóból nézeget az édesapja hátán, itt épp a grazi hegyekben kirándulnak.

- A baba kilenc hónapig az anya pocakjában van, ott mindent megkap, amire szüksége van - a köldökzsinóron keresztül a táplálékot, hallja az édesanyja szívverését, magzati pozícióba kuporodva él - ezek az alapvető szükségletei azután is megmaradnak, miután a világra jön. A körülményei viszont változnak - és legalább ugyanannyi időre van szüksége ahhoz, hogy el tudjon távolodni az édesanyjától , mint amennyit az anyaméhben töltött. A gyakorlatban ez nem azt jelenti, hogy kilenc hónaposan vagy egyévesen egész nap az édesanyjára kötve kell, hogy létezzen, de tény, hogy a testünkre kötve visszakapja a régi, ismerős közegét. Folyamatról beszélünk: az első pár hétben, hónapban hozzá kell, hogy szokjon a kinti léthez. Az igényei és csecsemőkori reflexei azt diktálják, hogy neki az anyukáján van jó helye. Ebben a babák nem különböznek. Amiben igen: az, hogy ezt mennyire mutatják meg, és hogy mi a szülők reakciója. A sírósabbnak, hasfájósabbnak mondott babák azonnal szólnak , de vannak olyan csecsemők is, akiket miután megszoptatnak, letesznek a szüleik, és ők elalszanak. Ez jelenti a két végletet, de minden baba más-más személyiség. Az anyának is igénye a hordozás. A várandósság szimbiotikus kapcsolat, az anyák ösztönösen maguknál és magukon tartanák a csecsemőiket, nem távolítanák el őket, ahogy az ma is sokszor jellemző. A természeti népeknél földet érési szertartásnak mondják a babák lekéredzkedését: genetikailag kódolt az, hogy legtöbbjük 5-6 hónaposan elkezdi felfedezni a világot, elindulnak , többet akarnak látni a világból. Amit az édesanyjukra kötve megkapott a testük, az idegrendszerük, a pszichéjük, azt át akarják ültetni az aktivitásba. A hordozott babáknak fejlődik az egyensúlyérzéke a sokféle mozgástól, amit megtapasztalnak. Amikor lekéredzkednek, a tapasztalatukat átviszik a mozgásba, biztosan kúsznak, másznak.

IGÉNYEK Szóba kerül az is, hogy az anyák mennyire érvényesíthetik a saját igényeiket, illetve hogy lehet ezeket összehangolni azzal, amit a baba követel tőlük.

Kóta-Tóth Tímea Csontos Juditnak ad instrukciókat. Egy karikás hordozókendőbe kötik a kis Szofit, és addig gyakorolják a kötést, amíg az tökéletes testtartást nem biztosít a babának. Fotó: Kóta-Tóth Tímea

- Vannak babák, akik hosszú hónapokon keresztül napi szinten több órán keresztüli hordozást igényelnek, és olyanok is, akik nagyon keveset - magyarázza Tímea. - Mivel nem olyan a társadalmi berendezkedésünk, amiben a közösségek,a nagycsaládok mindenben támogatják, segítik egymást, nehéz lehet az anyák helyzete. (A babaklubok, hordozóklubok pont ezt ellensúlyozzák.) A család igényeit érdemes elsősorban szem előtt tartani - vallja a tanácsadó. - Nálunk jellemzően az anyák hordoznak, ha szükséges, akár több órán keresztül is, ami megfelelő eszközzel és pontos kötéssel lehetséges ugyan, de fontos, hogy az apákat, akár más családtagokat is bevonjunk. És az sem törvényszerű, hogy órákon át az anya hasán, csípőjén, hátán kell, hogy időzzön a gyerek. Húsz perc-fél óra hordozást szoptatás követhet, majd földre tevés, játék, újra hordozás. Az igény szerinti szoptatás és hordozás összefüggnek egymással: az anyukák életét gördülékenyebbé, lazábbá tudja tenni a hordozás, mert a kendőben megoldható a szoptatás, az altatás is, és a tejtermelődésre is jó hatással van az, ha hordoz egy anya. A mozgásfejlődési stádiumának megfelelő helyzetben kell tartani a baba testét és gerincét. Lényeges, hogy a baba csigolyáról csigolyára meg legyen támasztva, legyen térdhajlattól térdhajlatig alátámasztva a lába. Az is kényelmes neki, ha a medencéje be van billentve. A hordozóeszköz-gyártók pedig felismerték, hogy vannak szülők, akik nem akarnak végig kendőben hordozni, viszont már néhány hetesen, hónaposan szeretnék magukra kötni a gyermeküket. Elkezdtek olyan eszközöket készíteni, amik hordozókendőből készülnek, és több ponton állítható a méretük tépőzárral vagy csattal.

PRAKTIKUM Tímea szerint a hordozókendő a babakelengye-lista első helyén kellene, hogy szerepeljen. Nem mindegy, hogy milyen a hordozóeszköz, de ha már beszerezzük, egy biztos: extraként két szabad kezet kapunk vele. Kölcsönözhetünk, és új eszközre is beruházhatunk. Ha valaki újat vesz, a tapasztalat szerint könnyen túladhat rajta, ha feleslegessé válik, de akár több gyermeket is végig lehet hordozni egy kendővel. Sőt, két gyereket, ikreket is lehet hordozni - két külön eszközzel -, de hosszú távon ez fizikailag nagyon megterhelő, nem egészséges. Vannak újszülöttkortól használhatók - a szövött kendők, ezek kitartanak a hordozós kor végéig. Lényeges, hogy a kezdetektől lehet előre, csípőre vagy hátra is rakni a babát. Az eszközkiválasztásban is a család igényeit kell nézni elsősorban, és ha a családtagok boldogan hordoznak, mert esztétikusnak is tartják a kendőt vagy épp a csatos hordozót, az a babának is jó, főleg, ha az ortopédiailag is ideális a számára.

KENGURU-KÉRDÉS Miért ne hordozzunk kifelé és kenguruban? - faggatom Tímeát, de ő más megközelítést javasol: nézzük, mi a jó ebben a sokat szapult eszközben: az, hogy az anya hordoz, a baba testközelben van, és hogy a kenguru könnyen beszerezhető. Van hátránya is persze: nem támaszt olyan ideálisan, ortopédiailag nem a legjobb, ráadásul kevésbé veszi le a súlyt a hordozó személyről, kényelmetlen egy idő után. Mégsem kellene ferde szemmel nézni egy kenguruban hordozott babára és ezzel szemben elfogadónak vagy semlegesnek lenni egy babakocsiban toltra. Amire ritkán gondolunk: a babakocsis baba nincs testközelben, a kenguruban hordozott viszont azt látja, abban a magasságban, amit és amiben mindenki más, ez utóbbiból pedig többet lehet tanulni, mint a babakocsiról lelógó csörgőkből. Annyit - épp az előbb említettek miatt - valószínűleg egy anya sem fogja hordozni a babáját kenguruban, hogy tönkre tudja tenni a baba csípőfejlődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!