Lóerő

2016.07.21. 13:35

Egykori ápolónő is indul a közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai megmérettetésen

Nyolc éve kamionozik, és négy nyelven beszél az a belevaló egykori ápolónő, aki bátran a férfiversenyzők közé állna az 5 tengelyen-biztos kézzel! közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai megmérettetésen.

Szabó Zoltán

A 46 éves, világot járt női kamionsofőr nem fél a kihívásoktól és az 1 millió forintos fődíjat régi álmára, egy nepáli útra fordítaná. A NiT Hungary, azaz a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által október 1-jén megrendezendő országos kamionversenyre már jelentkezett az előző két verseny győztese, Szalai Gábor is, aki stabil kimagasló eredményeivel igazán magasra helyezi majd a lécet a küzdelemben.

Megkezdődtek a nevezések az 5 tengelyen - biztos kézzel! közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai megmérettetésre, ahol idén is keresik a legrátermettebb magyar kamionsofőrt. A NiT Hungary és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által közösen szervezett nívós kamionos versenyre augusztus 14-ig lehet díjmentesen jelentkezni. A döntő helyszíne Európa egyik legkorszerűbb vezetéstechnikai tanpályája, a zsámbéki drivingcamp Hungary, amely igazi szakmai kihívás elé állítja majd a versenyzőket.

Az idei erőpróbára eddig egyetlen nő nevezett. Vajai Andrea képviseli a gyengébbik nemet, aki határozott fellépésével és céltudatosságával méltó ellenfél lehet férfi versenytársai számára. Nincs megijedve a rá váró nehézségektől, hiszen egy igazi túlélő. Egy gyermekes édesanya, aki sokáig dolgozott ápolónőként, folyékonyan beszél négy nyelven, élt már Ausztriában, Svédországban is. Igazi világutazó, aki az utóbbi években bejárta korábban Észak-Amerikát, Kanadát és Mexikó nyugati partjait.

Fél éve élek Magyarországon, előtte Svédországban kamionoztam, ezért az egyedüli nehézséget az elméleti rész jelenti majd a tesztek során, hiszen ott azért vannak különbözőségek. Nem félek azonban a kihívásoktól, ha kérdezik, hogy miben hiszek, mindig azt mondom, hogy magamban - árulta el Andrea. Hozzátette: Csodálkozom, hogy egyelőre nincs több női jelentkező, ugyanakkor gyanítom, hogy az olyan technikai részektől vannak megijedve, mint az átakasztás, tolatás, pedig mindez csak gyakorlat kérdése. Én is a párommal kezdtem el a szakmát, szombatonként eljártunk gyakorolni, amellyel igazi rutint szereztem .

A Magyarországon található mindössze néhány tucat női kamionsofőr közül az eddigi három kihívássorozatra összesen két női versenyző jelentkezett és közülük csak egy jutott el az elődöntőig.

Arra bátorítanám a nőket a szakmában, hogy jelentkezzenek ők is, hiszen rendelkeznek mindazzal az elméleti és gyakorlati tudással, precizitással, amelyek a verseny megnyeréséhez szükségesek. A nők rendkívül kitartóak, szorgalmasak, képesek energiákat mozgósítani egy cél eléréséhez, így semmi akadályát nem látom annak, hogy a 2016. évben egy hölgy legyen a jók között a legjobb - mondta el Dittel Gábor, a főszervező NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A verseny előselejtezővel, elődöntővel és döntővel várja a résztvevőket. A több száz jelentkező közül online elméleti teszttel választják ki azt a negyven versenyzőt, akiknek számos ügyességi, és vészhelyzet elhárítási, vezetéstechnikai feladatot kell minél kreatívabban és gyorsabban megoldania az elődöntők alkalmával. A döntőben tíz versenyző mérheti össze elméleti és vezetési tudását, és közülük kerül ki Magyarország legjobb kamionsofőrje.

A megmérettetés célja a legjobb vezetéstechnikai tudású versenyző elismerése mellett a közlekedésbiztonság, a közúti partnerség és a gépkocsivezetői szakma presztízsének erősítése. A versenysorozat az ORFK - OBB és a Közúti Közlekedési Akcióprogram főtámogatásával valósul meg. Az online előselejtezőt augusztus 28-án, a négy elődöntőt szeptemberben Bicskén, a döntőt október 1-én Zsámbékon rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!