Életmód

2016.07.21. 16:40

Lehangolóak a nikotinfüggőségről szóló felmérések eredményei

Veszprém - Itthon minden második férfi és a nők harmada érintett a nikotinfüggőségben. 2000 óta több százezer ember halálát okozta a dohányzás.

Németh Noémi

Éves szinten minden ötödik haláleset köthető össze a dohányzással. A 2000 és 2014 közötti időszakban több százezer ember halálát okozta - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felméréséből. Magyarországon minden második férfi és a nők harmada érintett a nikotinfüggőségben. Kedvező fejlemény azonban, hogy az elmúlt másfél évtizedben a férfiak körében 300 ezerrel, 2,2 millió főre csökkent a nikotinfüggők száma, a nőknél pedig 100 ezer fővel, 1,65 milliósra csökkent ez a szám.

A jelenleg dohányzó férfiak száma ezzel párhuzamosan 1,3 millió főre csökkent, a nőknél pedig 1 millió alá mérséklődött. Siralmas azonban, hogy a 18-30 évesek körében a dohányosok aránya nem változott 15 év alatt. A KSH által vizsgált időszakban a dohányzás miatti többlethalálozások száma a férfiak körében 16 754 főre csökkent, a nőknél azonban harmadával, 7500 fő fölé növekedett. - Köztudott, hogy betegeink jelentős része dohányzik. A kórházban kezelt fekvő betegek körülbelül 50 százaléka daganatos beteg. A tüdőrák mind a nők, mind a férfiak kapcsán a második leggyakoribb rosszindulatú daganattípus, viszont, ha a halálozási statisztikákat nézzük, mindkét nemnél az első helyen áll. A tüdőrákos betegek 80-85 százaléka dohányos. Elmondható az is, hogy a nem dohányos esetek általában eredményesebben kezelhetők, többször jön szóba például úgynevezett célzott biológiai terápia lehetősége - válaszolt lapunk megkeresésére Medgyasszay Balázs, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet igazgatója.

A második leggyakoribb betegség egy tüdőgyógyintézetben a COPD. Ez a tüdő idült gyulladásos megbetegedése, mely hörgőszűkülettel jár, ebbe a csoportba tartozik a tüdőtágulás és az idült hörghurut. A betegség kiváltó okaiban főszerep jut a dohányzásnak, a betegek döntő többsége dohányzik. Magyarországon körülbelül félmillió ember szenved ebben a betegségben.

Medgyasszay Balázs emellett elmondta, hogy a tüdőbetegségeken kívül a legjellemzőbb betegség az isémiás szív- és érbetegségek csoportja, itt is jelentős rizikófaktor a dohányzás. A dohányzás miatt Magyarországon naponta közel 80 ember hal meg, 40 százalékuk szív- és érrendszeri katasztrófa miatt. A dohányzás szerepe számos daganatos betegségben bizonyított, de a közismert tüdő- és gégerák mellett szerepet kap például a húgyhólyag vagy a méhnyak rákos elfajulásiban is. Évente 10 ezer ember hal meg hazánkban olyan daganatos betegségben, melynek köze van a dohányzáshoz.

A rászokás leggyakrabban tinédzserkorban alakul ki. A középiskolás korosztály közel fele dohányzik. Azért a rászokás az igazi veszély, mert nem tudhatjuk, hogy bármelyik gyilkos kór hány dohányos év után következik, hiszen a toleranciaküszöb rendkívül egyéni. A világban a tíz vezető halálok közül négy tüdőbetegség - nyilatkozta lapunknak a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!