Civil

2016.07.23. 14:26

Zarándokúton Szent Márton és az Irgalmasság évében

Torony - Június 26-a szép hajnalán –Dr. Perger Gyula atya vezetésével - ismét útra kelt 48 zarándok. Ezúttal egy 11 napos hosszú út állt előttük az Altötting-Passau-Weltenburg-Strasbourg-Reims-Párizs-Chartres-Nevers-Tours-Lourdes-Ars-sur-Formans-La Salette-Sotto il Monte - sok élményt ígérő - útvonalon.

Civil Tudósítónktól

A kis toronyi templomban celebrált, felkészítő hajnali szentmise után útnak indultunk, a résztvevők zöme a Toronyi Plébániához tartozó hívekből állt, de a többiek közül is sokan ismerték egymást, hiszen 2015-ben együtt voltak egy szép Olaszországi zarándokúton.

Rövid pihenőkkel először a bajorországi Altöttingbe utaztunk. Altötting Németország egyik leglátogatottabb zarándokhelye, kiemelkedő rangú búcsújáróhely. A csodálatos Kegykápolna és Kegytemplom megtekintése után a három folyó – Duna-Inn-Ilz - ölelésében fekvő gyönyörű városba, Passauba mentünk. Itt legnagyobb élményünk; Szent István királyunk özvegye, Boldog Gizella sírjánál, a Niedernburg Kolostorban tett látogatás és tisztelgés volt. Földi maradványai mellett állva úgy éreztük, találkoztunk a több, mint ezer éves magyar történelemmel. A himnuszt és a szózatot énekelve, a genius loci által is könnyekig meghatódva koszorúztuk meg sírját, és talán még jobban átéreztük, megértettük identitásunkat, hogy mit jelent magyarnak lenni.

Utunk következő állomása Weltenburg, Bajorország legrégebbi bencés kolostora, amelynek temploma az európai barokk legszebb épületei közé tartozik. A kolostor gyönyörű környezetbe, közvetlenül a Duna partjára épült.

A korai reggeli után Strasbourgba indultunk, ahol meglátogattuk a lenyűgöző méretű, XI-XV. században épült katedrálist, amely 142 méter magas tornyával ma a világon a hatodik legmagasabb. Rövid városnézés után indultunk Reimsbe, ahol a francia királyok koronázó templomát tekintettük meg. A reimsi katedrális mind külsejével, mind belső tereivel, páratlan szépségű rózsaablakaival a francia gótika egyik legharmonikusabb alkotása. A késő délutáni órákban indultunk tovább Párizsba, ahol két éjszakát töltöttünk. Harmadik nap reggeli után egész napos városnézésre indultunk Párizsba, elsőként természetesen az Eiffel toronyhoz mentünk, amelynek égbe nyúló ívei közt – tekintettel az ott zajló Európa bajnokságra - egy nagy futball-labda volt felfüggesztve. Aztán a Notre Dame gótikus kőcsipkéit csodáltuk meg, majd a Diadalívet, a Champs Elysées-t, a Concord teret, és voltunk a Monmartre-on és a Pigalle -on, megmásztuk a Sacre Coeur lépcsőit, és bolyongtunk a művészektől nyüzsgő Festők terén. Aztán sétáltunk a közeli Boulvard de Szent Michael-en, ahova épp most „szökött be a Nyár".

Negyedik nap a korai reggeli után indultunk tovább Chartresba, ahol is a híres katedrálist tekintettük meg, ami a francia gótikus építészet egyik kiemelkedő alkotása és szinte teljes egészében eredeti állapotában maradt fenn. Ezt követően Neversbe indultunk, ahol a lourdesi látnok, Soubirous Szent Bernadett emlékének adóztunk. Szent Bernadett az itteni kolostorban élte életének második szakaszát, és itt is halt meg. Meglátogattuk a templomot, a kolostort és Szent Bernadett sírját. A délutáni órákban a Loire völgy érintésével, a gyönyörű vízi kastélyba, Chenonceauba látogattunk. A Loire völgyi kastélyok talán leghíresebbike, Medici Katalin egykori rezidenciája.

Az esti órákban érkeztünk Toursba, Szombathely testvérvárosába. Felfedeztük Szent Márton püspök városát, a csodálatos Székesegyházat, ahol Szent Márton sírja is található.

Szent Márton sírja mellett közös szentmisén vettünk részt. Ezt követően utaztunk Szent Bernadett városába Lourdesba, ahol négy éjszakát töltöttünk. 1858. február 11. és július 16-a között a Szent Szűz, a „Szeplőtelen Fogantatás" 18-szor jelent meg itt, egy szegény családból származó, sokat betegeskedő 14 éves kislánynak, Bernadett Soubirous-nak. Azóta Lourdes a Szűzanya „orvosi rendelője", a betegek vigaszhelye, ahova évente több, mint 5 millió ember zarándokol el. A szent forrás és a jelenések története ma is minden embernek szóló örök üzenet a hit gyógyító erejéről. Lourdes egy nagy hegyek ölelte kisváros festői környezetben.

Fotó: Bakó Csaba

A legemlékezetesebb szentmise a jelenések helyén, a szent forrás mellett, a Grottánál celebrált magyar szentmise volt, amelyet lelki vezetőnk, Gyula Atya két magyar paptársával vezetett, s amelyen rajtunk kívül más magyar csoportok is részt vettek. A mise után végigjártuk a csodálatos környezetben lévő keresztutat, amelynek X. stációját Magyarország állíttatta 1912-ben. Miután meghatódva elénekeltük nemzeti imáinkat, megkoszorúztuk a csodálatos művészi alkotást. Mindhárom nap részt vettünk a zarándokok és a betegek este 9 órakor tartott gyertyás körmenetén. A mélyülő sötétségben egyre élénkebb fénnyel világító több ezer gyertya vibráló fénye, a menet közben messze hangzó gyönyörű énekek, - a zengő Ave Maria - a békesség és szeretet hangulatával töltik meg a teret, és felejthetetlen élménnyel ajándékozzák meg a résztvevőket.

A nyolcadik napon egész napos fakultatív kirándulásra mentünk az Atlanti óceán partjára.

A kissé szitáló esős időben először a Spanyolország északi részén /baszkföldön/ fekvő San Sebastiánba érkeztünk, ahol a katedrálist, a városházát és a híres kagyló alakú tengeröblöt néztük meg. Majd délután Biarritzba utaztunk. Biarritz Franciaország népszerű és nyüzsgő nyaralóhelye.

A kilencedik napon korai reggeli után indultunk a –Touluse-Nimes-Lyon útvonalon – Ars-Sur-Formans városkába, amely Vianney Szent Jánosról, a plébánosok védőszentjéről nevezetes. Meglátogattuk a bazilikát, amelynek főoltára felett díszes koporsóban fekszik Viennay Szent János romlatlan teste. Másnap reggeli után indultunk La Salettebe, az 1800 méter magason fekvő Mária Kegyhelyre,ahol két pásztorgyereknek jelent meg a Szűzanya. A csodálatos érintetlen környezetben fekvő zarándokhelyre egy félelmetes szerpentines, de gyönyörű tájon haladó úton lehet feljutni. A délutáni órákban utaztunk utolsó szálláshelyünkre, Sotto il Monte-ba, Szent XXIII. János pápa szülővárosába.

Ezt követően indultunk haza az Udine-Klagenfurt-Graz útvonalon, a Garda tó partján megszakítva utunkat Sirmione városát meglátogatva.

Egy csodálatos, lelki élményekben is gazdag zarándokútról jobb emberként tértünk haza talán mindannyian. Elfáradtunk, hiszen 11 nap alatt 5500 kilométert tettünk meg: átutaztuk szinte egész Nyugat-Európát, Spanyolországig. A kényelmes busz magas üléseiről lenyűgöző szépségű, változatos tájakat; hegyeket, völgyeket, folyókat, termékeny gabonamezőket láthattunk. A mai időkben a tv, a számítógép az iPad korában mindez otthon egy kényelmes fotelban ülve is megnézhető, de mennyire más az „élő élmény",mint a virtuális, mennyire eltörpül a hajnali kelések a késői vacsorák fáradtsága a minden érzékszervünkkel és lelkünkkel megtapasztalt élmények mellett.

A Gyula Atya által celebrált szentmisék, a közös reggeli köszöntő, és az esti hálaadó imák és énekek szívbeható élményt jelentettek, mint ahogy az is volt a céljuk; "vizsgáljuk meg lelkiismeretünket" és legyünk fogékonyabbak a szépre, a jóra, az igazra! Ma, amikor a „kincs, hír, gyönyör" hajszolása viszi, tévútra az embereket nagyon fontos lenne, hogy minél több ember vegyen részt zarándokutakon. Az ilyen úton az érző ember szíve csordultig megtelik szeretettel és teljesen másképp látja a világot.

Köszönettel tartozunk Gyula Atyának, aki jó pásztorként kis csapatunknak nem csak lelki vezetője volt, hanem mindenre és mindenkire ügyelő, figyelő lelkiismerete is. Szelíd csendességet és megbocsátó szeretetet sugárzó egyénisége mindenkire jobbítóan hatott. Köszönet érte!

Molnár Rezső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!