Olimpia

2016.07.26. 12:50

Fehérváriként lesz Rióban - Öttusa versenybíróként Deákné Kulcsár Ágnes ott lesz a riói olimpián

Székesfehérvár - Nemcsak székesfehérvári versenyzők lesznek érdekeltek a jövő héten kezdődő riói olimpián.

Káldor András

Arra nagy valószínűséggel mérget vehetünk, hogy Fehérvár olimpiai indulóinak névsorát a sportbarátok már kívülről fújják. Szinte nincs olyan nap, hogy ne találkozzunk a híradásokban Kovács Sarolta, Sebestyén Dalma, és Demeter Bence nevével. Azt azonban csak kevesen tudják - jószerével csak a szakmában - hogy ott lesz még egy fehérvári a riói olimpián, méghozzá öttusa versenybíróként. Deákné Kulcsár Ágnes hosszú évtizedek óta él a sportágban, versenyzőként is letette a névjegyét, hiszen nehéz lenne felsorolni kimagasló eredményeinek számát.

- Mióta bíráskodik?

- Már a kilencvenes évek eleje óta. Fehérvár szinte minden évben otthont adott nemzetközi versenynek, így adott volt, hogy kipróbáljam magam bíróként is. Hivatalosan 2008 óta vagyok nemzetközi bíró.

- Mit kellett letenni ehhez az asztalra?

- Először hazai szinten kellett sokat bíráskodni, hogy egyáltalán a magyar szövetség hozzájáruljon, ahhoz, hogy a nemzetközi vizsgáért indulhassak. Szükséges volt hozzá egy viszonylag jó angol nyelvtudás, mivel a vizsga angolul történik.

- Mi kellett ahhoz, hogy a riói bírói csapat tagja legyen?

- Minden olyan nemzetközi versenyen, amelyet a magyar szövetség rendez, ott vagyok, illetve a nancsingi ifjúsági olimpián 2014-ben, valamint tavaly a felnőtt Eb, és vb-n vettem részt.

- Mikor vált biztossá, hogy utazik Rióba?

- Október 23-án kaptam hivatalos értesítést e-mailen arról, hogy jelöltek, amelyet aztán el kellett fogadni.

Deákné Kulcsár Ágnes öttusa versenybíró (b) leginkább vívásban fog közreműködni az olimpián. Fotó: Facebook

- Igazán nem lehetett erről hallani semmilyen fórumon, hogy lehet ez?

- Úgy voltam vele, hogy nem híresztelem, talán volt ebben egy kicsi babona is

- Járt már korábban is az ötkarikás játékokon?

- Versenyzőként sajnos nem jutottam ki, így ez lesz az első felnőtt olimpiám.

- Idén azonban már egyszer megfordult Rióban.

- Márciusban volt az olimpiai tesztverseny, ez a versenyzőknek világkupa versenyt jelentett. Az összes nemzetközi bírót, akit jelöltek az olimpiára meghívtak, hogy ismerkedjen a körülményekkel, és a helyi bírókkal.

- Mikorra szól a repülőjegye?

- Már tavaly novemberben eldőlt a telített járatok miatt, hogy augusztus 14-én utazom.

- Milyen szakágban fog bíráskodni?

- Vívásban mindig foglalkoztatnak, míg a többi a helyi szervezőktől függ. Nagy valószínűséggel még a kombinált versenyszámban is számítanak rám, mivel ez nagyon versenybíró igényes.

- Elsősorban mire kell figyelni egy öttusa versenybírónak?

- Vívásban legfőképpen arra, hogy a találat, amely a versenyzők között esett, mennyire volt szabályos. Viszonylag bonyolult, elég sok gyakorlat szükséges hozzá. Erre leginkább azok képesek, akik maguk is rendelkeznek tapasztalattal.

- Mekkora előnyt jelent, hogy igen eredményes pályafutás áll Ön mögött?

- Vívásban nem is ismerek olyan versenybírót, aki korábban ne űzte volna a sportágat. Ezt kívülről nagyon nehéz megtanulni. Az edzők, és a versenyzők ismernek, hosszú évek alatt már kialakult, hogy megbízhatnak az ítélőképességemben.

- Lesz még magyar versenybíró az utazó csapatban?

- Öttusában nem. Összesen kilenc bírót hívott a nemzetközi szövetség, és ebből négyen leszünk Európából. Mindig nehéz ide bekerülni, mert igen hosszú a bírók listája, melyből választanak. Nagy megtiszteltetés a magyar öttusa számára, hogy most is van magyar versenybíró, hiszen Pekingben, és Londonban is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!