Receptek

2016.07.26. 19:15

Brassói, tárcsán sütött krumplival - A szabadban nem nyűg, hanem szórakozás a főzés - és az étel is finomabb

Körmend - A szabadtéri sütés-főzés igazi férfimunka! Így látja ezt Kolozár György körmendi hobbiszakács is, mai receptjeink és főzési tanácsaink forrása.

Tersztyánszky Krisztina

György év közben is szeret sütni-főzni, többször szerepelt is receptjeivel a Vas Népe konyhája rovatban és a Pannon Lapok Társasága szakácskönyveiben. A nyári szezonban azonban, ha csak az időjárás engedi, szinte minden hétvége a Rába-parti kiskertjében, a bogrács mellett találja. Itt minden feltétel adott a szabadtéri főzéshez, szívesen készít finomságokat a családnak, rokonoknak, barátoknak.

Kolozár György ezúttal a kertszomszédjának főzött születésnapi ünnepi menüt

Az alapanyag leggyakrabban sertéshús, de szóba jöhet a marha és a szárnyas is. Nem is szólva egy jó harcsapaprikásról!

A bográcsot valószínűleg mindenki ismeri, a tárcsáról azonban kértünk egy rövid bemutatást Györgytől. Fontos szabály, hogy tárcsán sütésnél a tárcsa alja és a tűztér között legyen legalább tíz centiméter távolság az egyenletes tűzeloszlás érdekében. A tüzet alaposan rakjuk meg, és csak akkor kezdjük el a sütést, amikor a fa parázslik. György egy autófelnit használ mobil tűzrakó térnek. Magát a tárcsát elmosás után - ha hosszabb időre félrerakjuk - be kell zsírozni egy darab szalonnabőrkével, hogy ne rozsdásodjon meg. A következő használat előtt a zsírréteget letöröljük.

A zsírban megpirított szalonnát és hagymát is külön kiszedjük és félrerakjuk

Ha már főzéshez lát az ember, nem érdemes kis mennyiséggel bajlódni. Hozzávalók a brassói aprópecsenyéhez 10-12 személyre: 1,8-2 kiló csont nélküli sertéskaraj, 50 deka füstölt tokaszalonna, 80 deka vöröshagyma, egy nagyobb fej fokhagyma, 2-3 evőkanál zsír, 2-3 darab sárga húsú zöldpaprika, őrölt bors, majoranna, só ízlés szerint.

A karajt fölszeljük, majd vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, felszeljük. A szalonnát is szeletekre, majd csíkokra vágjuk, a paprikát felkarikázzuk, a fokhagymát pedig átpaszírozzuk.

Amikor a hozzávalók külön megpirultak, mindent visszateszünk a bográcsba

A bográcsban zsiradékot forrósítunk, beledobjuk a szalonnát, és kisütjük a zsírjából, majd ha megpirult, kiszedjük és félrerakjuk. A hagymát is lepirítjuk, majd ezt is kiszedjük és félrerakjuk a szalonnához. A felcsíkozott karajt 3-4 adagra osztva fehérre pirítjuk, ezt is kiszedjük. Amikor ez magvan, mindent visszarakunk a bográcsba, hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát és a zöldpaprikát. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. Amikor puha, és a leve is besűrűsödött, készen van, ekkor levesszük a tűzről.

A meghámozott és kockára vágott krumplit a tárcsára, forró olajba borítjuk
Fotó: Szendi Péter

Időközben a burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és a tárcsán felforrósított olajban kisütjük. Mivel a húsételnek erősek az ízei, fűszersót nem szükséges rátenni. Ajánlatos a húst és a köretet párhuzamosan készíteni.

A kész pecsenyét uborkasalátával vagy uborkával, és legalább egy kenyérszelettel tálaljuk - hogy valamivel a szaftot tunkolni lehessen.

Címkék#receptek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!