Civil

2016.07.27. 08:09

Az adai drótos templomnál jártak a hegyfaluiak

A hegyfalui önkormányzat, a helyi és az adai értéktárbizottság, és a HÁNCS Kulturális Egyesület sikeres munkájának eredményeként ötven fő vett részt a két település közti, kulturális örökség megőrzését, hagyományainak ápolását, a két tájegység népi kultúrájának bemutatását célzó, első körben a Vajdaságban zajló programon.

Az utazást több hónapi előkészítő munka, szervezés előzte meg. A tikkasztó melegben megérkező hegyfalui csapatot az adai partnerek, az Aranykapu Művelődési Egyesület tagjai fogadták a vajdasági népi kultúra kincseiből berendezett tájházban.

A vendéglátók igazán kitettek magukért, az árnyas udvaron felállított sátor mellett, a kondérban rotyogó pörkölt illata igencsak felcsigázta a több mint négyszáz kilométertől megfáradt utasokat. A híres adai barack- és diópálinkák is nagyban segítették a barátkozás, beszélgetések indulását.

A hegyfaluiak első útja ezután a Tiszára vezetett, Bartók Tibor hegyfalui polgármester segítségével, aki a nehezebben mozgókat vitte-hozta, egyesek a híres adai termálfürdőben pihenték a hosszú utat. Estére közeledve a vénséges-vén körtefa alatt tovább folyt az ismerkedés, szakmai beszélgetés, majd a helyiek „megosztoztak a vendégeken”: - az éjszakákat családoknál töltötték, a néptáncosok, zenészek a szomszédos, nekik bérelt házban rendezkedtek be. (A csapat egy része aztán egy közeli vendéglőben hajnalig ropta új ismerőseivel a táncot.)

A szombat az ismerkedéssel kezdődött: avatott helytörténész, Vastag János mutatta be Ada nevezetességeit, a település és az itt élők történelmét, szokásait. A hegyfalui csapat egy része megtekintette a hazaárulónak kikiáltott Damjanich emlékművét, aki horvát származású, Szerbiában élő, de a magyar szabadságharcot védő honvéd tábornok volt, és magyar település állíttatta mellszobrát Adán. A Vajdaság-szerte híres drótos templom történetéről is mesélt: a torony felújításakor elkészült a tartószerkezet, amire Zsolnay majolikát terveztek, de az utolsó pillanatban derült ki, hogy az épület nem bírná a terhelést, így maradt a torony fémváza, és így az egész, mint építészeti érdekesség. Aztán ebédig strandolás, a híres szabadkai vásár, majd a csoportok készülődtek a délutáni fellépésekre.

Az Adai Napok rendezvénysorozat részeként a Művelődési Ház és Könyvtár Vegyeskara, a HÁNCS néptáncosai, a hegyfalui Galeri és Apex zenekar kaptak lehetőséget a bemutatkozásra, és ízelítőt adtak a helyi hagyományőrzők is. Az éjszakába nyúló programot a hegyfalui rockerek zárták, majd éjfélkor egyperces néma felállással tisztelgett a közönség a szerbiai lövöldözés áldozatai előtt.

Vasárnap a búcsú napja volt: kis séta Zentán, aztán irány Magyarország.

A látogatást követően augusztus első hétvégéjére várják a hegyfaluiak az adai csapat viszont-látogatását, a X. alkalommal szervezett HÁNCS napok rock- és folklórfesztiváljára.

 

Kálmán József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!