Hírek

2016.07.27. 09:46

Stróman verhette át az egyházashollósi házaspárt: így lett a 600 milliós adótartozása a cégüknek

Egy falusi család vajon hogy dolgoz fel 600 milliós tartozást? Főleg úgy, hogy az is elképzelhető, nem is miattuk keletkezett ez a tetemes hátralék. Szomorú történet egy vidéki házaspárról, egy szlovák idegenről és sok százmillió forintról.

Turbók Attila

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) hagyományosan a minap tette közzé a legnagyobb adósok listáját, amelyen viszonylag előkelő helyen szerepel egy szombathelyi cég a maga 287 milliós adótartozásával, amelyhez a NAV még „hozzácsapott” 442 milliós késedelmi kamatot és egyéb büntetést. A cég egykori tulajdonosa azonban vitatja a tartozást, a cégbírósági adatokban is szerepel, hogy a kft.-t már eladták. Így a tulajdonos véleménye szerint a tartozás már nem náluk keletkezett.

- A kereskedelmi vállalkozás a feleségem nevén volt, 2014 nyarán alapítottuk – kezdte a meglehetősen szövevényes történetet az egyházashollósi Gáspár György. Elmondása szerint a kft-t alig egy évvel az alapítása után eladták egy szlovák férfinak. - A vevő egy közvetítő útján keresett meg bennünket, majd maga az eladás is egy győri ügyvédi irodánál zajlott – mondta Gáspár György. A cég eladása végül is megtörtént, ennek természetesen vannak nyomai a hazai céginformációs rendszerben, 2015. április 27-i dátummal. - Hozzá kell tennem, hogy az eladás előtt a cégnek nem voltak tartozásai, nemhogy 287 millió forint – tette hozzá Gáspár György.

Eladás után pár hónappal kezdődött aztán az egyházashollósi család kálváriája, amikor a NAV „bejelentkezett” ellenőrzésre. Ez az ellenőrzés aztán egy hosszú sorozatba torkollott, amelynek vége az adóslistára való felkerülés lett.

- A legérdekesebb számunkra az, hogy még mindig a feleségem szerepel a listán, holott a céget egy J.K. monogramú, szlovák férfi megvette – tette hozzá az egyházashollósi férfi. Annyit még szomorúan megjegyzett, hogy a tortúrák végül felesége egészségének megromlásához vezettek. Az ügy már több szálon, a bíróságon is folytatódik.

Az üggyel kapcsolatban egy szakértő lapunknak megjegyezte, felmerülhet, hogy a céget egy úgynevezett stróman vette meg. A stróman az a személy, aki egy vállalkozáshoz azért adja a nevét, hogy az igazi bűnösök helyett ő "vigye el a balhét", majd ha a büntetését letöltötte, vagy lecsillapodtak a kedélyek, megkapja a fizetségét. A Vas Népe megkérdezte ez ügyről az adóhatóság illetékeseit, miszerint az említett cég eladása előtt vagy után keletkezett e magas adóhiány. Az adóhatóság jelezte: „a negyedévet követő 30 napon belül a NAV közzéteszi azoknak a csőd- vagy felszámolási eljárás alatt nem álló adózóknak a nevét, lakóhelyét, székhelyét, telephelyét, adószámát, a megállapított adóhiány és jogkövetkezményeinek összegét, amelyeknek a terhére az előző negyedév során, magánszemélyek esetében 10 millió, más adózók esetében 100 millió forintot meghaladó adóhiányt állapított meg, és kötelezettségüknek nem tettek eleget. A kérdésben említett konkrét cégre, annak ügyvezetőjére, valamint adótartozására vonatkozó információk adótitoknak minősülnek, így azokról nem adhatunk tájékoztatást” – áll az írásos válaszban.

Megkérdeztünk egy fővárosi, gazdasági ügyekre szakosodott ügyvédet, aki úgy véli, a jelek alapján vélhetően pénzmosás állhat a háttérben. - Valaki – szigorúan adóév közben - vett egy itthon szabályosan bejegyzett kft-t, majd a cég könyvelésébe utólag beállított egy nagyon sok nullás összeget (erre a törvények lehetőséget adnak). Így az új tulajdonos a működő cégnek azonnal hatalmas adóhiányt okozott, majd gyorsan eltűnt a hatóságok elől – jegyezte meg lapunknak a szakértő. Hozzátette, az eredeti tulajdonos azért szerepel a NAV listáján, mert amennyiben a fentiekről vagy hasonlóról lehet szó, ezt a bíróságon is bizonyítani kell, addig viszont az eredeti tulajdonos szerepel. - A 200 milliós adóhiány mellé nem is túl magas a több mint 400 milliós kamat és büntetési tétel, valamint az is teljesen szabályos, hogy az ügyvezető neve alatt is szerepel adóhiány és büntetés – jegyezte meg lapunknak a szakértő.

Az ügyvéd példaként említette: a minap Szlovákiában talált két tucat holttestről is olyan hírek láttak napvilágot, miszerint mindegyikük nevén volt Magyarországon bejegyzett cég. A következtetéseket mindenki vonja le maga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!