Kapolcs

2016.07.27. 20:05

Közös összefogással újul meg a 18. századi kovácsműhely és a lakóház Kapolcson

Kapolcs - A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet pályázati támogatásból és közösségi összefogásból megújítja a kovácsműhelyt és a Falumalom múzeumot, szeretné a völgy archívumot fejleszteni.

Balla Emőke

1989-ben alakult meg a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet, amely a későbbiek során a Művészetek völgye fesztivál megrendezésével az egész ország számára tette ismertté a kis falut, Kapolcsot. Az elmúlt két és fél évtizedben az egylet a hagyományokat ápolta, fokozott figyelmet fordított a helyi értékekre, történelmi emlékekre. Az egylet elnöke, Márta István az emberi erőforrások miniszterétől 40 millió forint plusz forrást szerzett, melyből színházi, komolyzenei programok, az Éltető völgy rendezvényei valósulnak meg a Művészetek völgyében. Ebből az összegből hat millió forintot a 18. századi kovácsműhely és lakóház, a Falumalom múzeum felújítására, valamint a völgy archívum fejlesztésére fordítják; szeretnék a meglévő anyagokat rendszerezni, katalogizálni, digitalizálni.

A kovácsműhellyel és a kovács mesterséggel a Művészetek völgye vendégei is megismerkedhetnek Fotó: Penovác Károly

A napokban a kovácsműhelynél baráti együttlétre jöttek össze mindazok, akik részesei voltak az összefogásnak, segítettek a munkálatokban. Márta István mindenkinek megköszönte a segítséget, kiemelve Tímár Ildikó kántor és Tóth Jenő kőszobrász, restaurátor munkáját. Leltárt készítettek, katalogizálták a tárgyakat, tiszították, felújították a szobákat, a munka azonban csak elkezdődött, a későbbiekben azt további állagmegóvással folytatni kell. A kulturális és természetvédelmi egylet a Falumalom múzeum megújítását is célul tűzte; a teljes helyreállítás után az egyik legértékesebb magyarországi műemlék vízimalom-múzeum lesz.

Az összejövetelen Kapolcs polgármestere, Göntér Gyula úgy fogalmazott: az önkormányzat feladata, hogy segítsen. A tárgyak, amik a műhelyben és a lakóházban láthatók, olyan emberekhez kötődnek, akik már nincsenek köztünk, ezért emlékeket ébresztenek bennünk.

Címkék#Kapolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!