Kultúra

2016.07.27. 21:45

Bejutottak az egyetemre

Az idén felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát felvették valamelyik egyetemre, illetve főiskolára.

Balla Emőke

Az idei felsőoktatási felvételi ponthatárait kedden este hirdették ki. A jelentkezések alapján kiderült, ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, ide felvételiztek a legtöbben, a biológia-fizika szakos tanárnak jelentkezőknek kellett a legtöbb, 480 pontot elérniük.A gazdálkodási és menedzsment, gépészmérnöki, kereskedelem és marketing, turizmus-vendéglátás, mér- nök-informatikus, ápolás és betegellátás alapszakok vonzották a legtöbb jelentkezőt. Az oktatási államtitkár, Palkovics László a legnépszerűbb szakok között a pedagógusképzést említette, ezen belül kiemelkedett az óvodapedagógus és a kisgyermeknevelő pedagógus. Jelentős a növekedés a gazdálkodástudományi és az informatikai képzéseknél is.

A jelentkezők 67 százaléka örülhetett az egyetemi felvételnek Fotó: Nagy Lajos

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idén is magas felvételi pontszámokat állapított meg. 5240 hallgató kezdheti meg tanulmányait a intézményben; alapképzésben az állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma meghaladja a 415-öt. A Budapesti Corvinus Egyetemen 3295-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől, a felvettek több mint fele legalább 450 pontot ért el. A Semmelweis Egyetemen az általános orvos képzésnél 441 pont volt a határ, a Debreceni Egyetemen az általános orvosi képzéshez 425, a jogászhoz, a kereskedelem-marketing és nemzetközi gazdálkodás szakokhoz legalább 460 pontot kellett elérni. A Sze-gedi Tudományegyetemen jogászképzésen 465, nemzetközi tanulmányok szakon 467 pont volt a határ. A Pécsi Tudományegyetemen kommunikáció és médiatudomány szakon 478, nemzetközi tanulmányok szakon 466, politológia szakon 428 pontra volt szükség a bekerüléshez.

Tökéletes felvételi eredményt kellett annak produkálnia, aki a Károly Róbert Főiskola pénzügy és számvitel államilag finanszírozott szakjára szeretett volna bejutni, neki a maximálisan elérhető 500 pontra volt szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!