Sport

2016.07.29. 18:45

100 méteres futás: Szabó nem védett címet, de ismét dobogón végzett

Székesfehérvár - Megkezdődött a 121. magyar atlétikai bajnokság a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban.

Káldor András

Már lényegében mindenki a jövő pénteken kezdődő riói olimpiára fókuszál, a legjobb hazai atléták azért még egyszer összegyűlnek erre a hétvégére, hogy összemérjék tudásukat, a Rióba utazók, pedig az ötkarikás játékok előtt utoljára kipróbálhatják magukat éles versenyhelyzetben. Az ob-nak immár negyedik alkalommal ad otthont Székesfehérvár zsinórban, harmadszor pedig a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központ. Az sem utolsó, hogy a rendezők a verseny időrendjének kialakításában a nemzetközi megmérettetéseket modellezik, hogy az atléták a nemzetközi események hangulatát élhessék át három napon keresztül. Az elmúlt években és időszakban a koronázó város számos hazai és nemzetközi atlétikai eseménynek is otthont adott, ám az atlétikai magyar bajnokság hangulata nem mérhető össze semmivel.

Azon túl, hogy a hazai atlétikai élet legjobbjai küzdenek a bajnoki címekért, kiváló visszajelzést kaphatunk majd a magyar atlétikai élet teljes vertikumáról, valamint a riói olimpiára - az idei év legfontosabb atlétikai versenyére - készülő sportolóink formaidőzítéséről is. Délután elsőre több szám előfutamaira, illetve selejtezőire került sor. Természetesen a legnagyobb figyelem a fehérváriak versenyzőjét, Szabó Dánielt övezte. Nem véletlenül, hiszen a fiatal sprinter volt a 100 méteres síkfutás címvédője. Az előfutamban 10,64 mp-el a legjobb eredményt érte el, és az ötös pályáról indulhatott. Itt a ragyogóan rajtoló Sipos János, a Szolnoki MÁV versenyzője végzett az első helyen, egyéni csúccsal 10,39-cel, őt követte a Honvéd SE színeiben Illovszky Dominik, míg Szabó a 3. lett, 10,62-vel. - Jól indított, de egy kicsit a táv második felét túlizgulta . Ettől függetlenül ez az időeredmény élete harmadik legjobb ideje - mondta Tölgyesi Előd, az ARAK Utánpótlás Akadémia vezetője. A nők 100 méteres döntőjében a várakozásoknak megfelelően Kaptur Éva (Gödöllői EAC) lett az első 11,61 másodperccel, Nguyen Anasztázia (MTK Budapest), valamint Csóti Jusztina (Zalaszám-ZAC) előtt.

Szabó Dániel (ARAK, sárga) a döntőben nem tudta megelőzni a szolnoki Sipos Jánost (kék) Fotó: Molnár Artúr

A férfi kalapácsvetés selejtezőjében olimpiai bajnokunk, az ágyéksérülése után legutóbb a Gyulai Memorialon visszatérő Pars Krisztián (Dobó SE) egyszer állt a dobókörbe, és ez a 69,87 centiméteres dobás első helyet, a szombati döntőbe jutást jelentette. A 4x100 méteres férfi váltóban is reménykedtünk abban, hogy dobogót érő helyen végez az ARAK kvartettje (Góger Ádám, Szabó Dániel, Szépe Gergő, Pisch Milán), azonban nem tudott értékelhető eredményt elérni, mert Szépe Gergő megsérült, részleges izomszakadás volt az első diagnózis, de még vizsgálatok várnak rá. A számot a Szolnoki MÁV együttese (Pázmándi Zsolt, Boros Bence, Sipos János, Ecseki Dániel) fölényesen nyerte a Bp. Honvéd SE és a Haladás VSE előtt. A 4x100 méteres női váltóban a Gödöllői EAC (Répási Petra, Kaptur Éva, Turcsik Katalin, Komiszár Krisztina) lett az első a VEDAC és a Zalaszám-ZAC gárdáit megelőzve.

Az 1500 méteres női síkfutásban Kószás Krisztina (Győri AC) 2 század másodperccel (4:28,70) előzte meg Tóth Lilit (DovaSE); míg a férfi 1500 métert a szám elsőszámú esélyese, Kazi Tamás (DSC-SI) nyerte, aki Kovács Benjamint (UTE) és Gregor Lászlót (Békéscsaba) megelőzve harcolta ki nagy csatában újabb, ebben a számban már ötödik ob-címét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!