Sport

2016.07.29. 23:25

A BMX szakágban gyorsan fejlődnek a versenyzők, nehéz előnyt szerezni

Veszprém - Nehéz a felkészülés és egyre kisebb a különbség a versenyzők között a BMX világában.

Piltman-Horváth Barbara

Mintha az olimpiai úszó- válogatottunk a Séd patakban próbálna felkészülni - hasonlította össze helyzetüket az Európa-bajnokságon, illetve világbajnokságon részt vevő versenyzőkkel Borbély Ferenc BMX-szakágvezető.

A legfurcsább helyzet a BMX világában, hogy bár országos bajnokságot (ob) is rendeznek és több egyesület is van, az egész országban mindössze két pálya található, egyik Sopronban, a másik pedig Veszprémben, a Március 15-e utca végén.

- Heti két edzésünk van, jelenleg pedig egy nyári tábor keretein belül ismerkednek a gyerekek a sportággal - kezdte Borbély Ferenc. - Az egészen kicsiktől a felnőtt korúakig vannak nálunk versenyzők, a legifjabb négyéves. Ő két és fél évesen jött le először a pályára, pedál nélküli, úgynevezett futóbiciklivel járta végig a terepet.

A sportág egyik legnagyobb reménysége, Borbély Ferenc Benedek gyakorlás közben Fotó: Penovác Károly

A szakvezető szerint ugyan nem kifejezetten lányos sport, de mégis vannak rá jelentkezők, és szeretik is csinálni. Az egyik legnagyobb reménység Borbély Ferenc Benedek, aki kilencéves, de mivel az országos bajnokságban kevesen indultak volna a korosztályokban, összevonták őket a 10 évesekkel, és így is az élen áll.

- Persze nem szabad messzemenő következtetést levonni a zárófutam előtt, hiszen már rettenetesen kicsi a különbség a versenyzők között. Reméljük, a hazai pálya előnyeit élvezi majd, de minden a rajton fog múlni - mondta szakágvezető édesapja. Szeptemberben zárul majd az országos bajnokság, aminek futamát Veszprémben rendezik majd, így reménykedik a szakágvezető Beni hazai győzelmében.

Beni nemzetközi porondon is megállja a helyét, és bár az olaszországi Európa-bajnokság betegség miatt nem úgy sült el, ahogy azt előre tervezték, a 64 közé jutás sajnos nem sikerült. A 23 éves Szoboszlai Patrik az elitcsoportban szerepelt az Eb-n, de ő sem jutott a legjobb 64-be.

- Beni láthatóan nem volt felszabadult, megviselte a bekapott vírus, és elég kemény a mezőny - magyarázta Borbély. A legfontosabb a rajt, hiszen akkor tudja az előre begyakorolt mozdulatokat alkalmazni, ha elsőként tud elfordulni. Viszont, ha a többiekkel is hadakozni kell, akkor már más íven kell haladni.

A kevés pálya miatt úgy döntöttek a Magyar Kerékpáros Szövetséggel egyetértésben, hogy nagy külföldi versenyeket is bevesznek az ob versenyei közé, így a magyar rajthoz állók eredményei beleszámítanak a magyar bajnokság értékelésébe.

Címkék#bmx

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!