Kultúra

2016.07.29. 17:55

Kovács Patrícia: Beleállok abba, amiben hiszek

Annyit érek, ahová teszem magam. Ezt kellett megtanulnom. Az embernek szüksége van egy egészséges önérzetre ebben a szakmában, hogy tudja a helyét, az útját. Most jó az irány – mondta lapunknak Kovács Patrícia színművész, akinek voltak azért kétségei a pályáján. Ma korosztályának egyik legkeresettebb, legnépszerűbb színésznője.

Varga Róbert

Tihanyban a Bujtor István Szabadtéri Színpadon két előadásban is láthatta a közönség, és ámultak tehetségén, színészi eszköztárának gazdagságán. Kovács Patríciának a Mindent Éváról és a Legyen a feleségem! című produkcióban nyújtott teljesítményét vastapssal és hangos ovációval, bravó felkiáltásokkal jutalmazták a nézők.

Amikor leültünk beszélgetni Kovács Patríciával, mosolyogva jegyezte meg, most minden jól megy körülötte. Tele van a naptára a következő évadra, szép munkák várnak rá, és két olyan szerep-ajánlatot kapott Orlai Tibortól, amelyről még nem beszélhet, de szerinte az megint fontos mérföldkő lesz számára.

A televízióban folytatódik a Válótársak című sorozat. Szereti a történetet, az egész csapatot, és annak külön örül, hogy nem a díva szerepkörben osztottak rá feladatot. A most készülő szériában már feldúsították, meg-erősítették a karakterét.

Bennem amúgy is létezik egyfajta szabadságharcos én, mindig vállaltam a véleményemet, gondolataimat - mondta Kovács Patrícia

A színésznő életét elmondása szerint megváltoztatta a Félvilág című film, amelyben Mágnás Elza szerepét formálta meg. Az alkotás a 2. Magyar Filmhéten négy díjat nyert. Mindezek mellett öt elismerést kapott a kaliforniai Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon. Szász Attila filmjének ítélték a legjobb film és a legjobb rendezés díját, Köbli Norbert a legjobb forgatókönyvíró, Nagy András a legjobb operatőr, Kulka János pedig a legjobb férfiszínész díját kapta. Ezen a filmfesztiválon 34 ország 64 alkotása versenyzett, melyek közül 15 volt nagyjátékfilm. A tizenötödik alkalommal megrendezett seregszemlén még sosem nyert fődíjat magyar film, és még egy film sem kapott öt díjat egyszerre.

- A Félvilág abban is megváltoztatott, hogy a gyermekem születése után egy új, más szerepkörbe kerültem. Amikor elmentem a castingra, akkor még féléves volt. Mágnás Elza tartásába bele tudtam vinni az anyasággal járó belső erőt. A filmben van egy mondat, ami számomra nagyon fontos és meghatározó volt. Igaz, más helyzetben mondja az általam megformált főszereplő, de az igazságtartalma, üzenete meghatározó számomra. Így hangzik: Az emberek annyira taksálnak, amennyire te taksálod önmagad. Volt, hogy kétségeim merültek fel magammal szemben. Bizonytalanságban éreztem magam a színpadon. Vajon jó helyen vagyok-e? Vajon milyen színházi és filmes munkákra vágyom igazán? Ha én nem bízom magamban, akkor mások sem bíznak bennem. Annyit érek, ahová teszem magam. Ezt kellett megtanulnom. Az embernek szüksége van egy egészséges önérzetre ebben a szakmában, hogy tudja a helyét, az útját. Most jó az irány - mondta színművésznő, akinek a családja, hivatása mellett nagyon fontos az általuk hat éve létrehozott Suhanj! Alapítványban végzett karitatív munkája.

Boldogan újságolta, hogy augusztus 1-jén Budapesten átadják az ország első integratív, 21. századi felszereltségű modern edzőtermét, ami látás- és mozgássérültek számára egyaránt akadálymentes lesz. Fogadnak mentálisan sérült embereket is, a recepcióstól a trénerekig gyógypedagógusi képesítéssel is rendelkeznek a munkatársaik.

- Azt gondolom, hogy a jó ügyek mellé kötelessége az ismert embereknek felsorakozni. Bennem létezik egyfajta szabadságharcos én, mindig vállaltam a véleményem, gondolataim, és beleállok azokba a dolgokba, amikben hiszek. Az alapítványunk ilyen. Egy életre szóló élménynek bizonyult az, amikor elmentem futni egy látássérülttel. Zavarban voltam, hogyan teljesítjük majd a távot együtt, mondtam is neki. Erre ő annyit válaszolt: De én megbízom benned! Ez a nagyon döntő mondat kísér a hétköznapokon, amikor értük is tehetek valamit - hangsúlyozta a színművésznő, aki szerint a világ akkor lesz élhetőbb, ha nemcsak magunkkal foglalkozunk, hanem segítünk másoknak.

Ez pedig őt feltölti. Így tud suhanni, színpadon és azon túl.

 

Kovács Patrícia 1978. május 11-én született Budapesten. 1999 és 2003 között a Szín-ház- és Filmművésze- ti Egyetem hallgatója volt. 2003-tól 2007-ig az Egri Gárdonyi Géza Színház színésznője volt. 2009-től két szezonon át a Vígszínház tagja volt. 2015-ben a Hungary s Got Talent című tehetségkutató zsűritagjaként láthatták a képernyőn. Olyan filmekben szerepelt, mint a Jadviga párnája, a Csocsó, avagy éljen május elseje! az S. O. S. szerelem! a 9 és 1/2 randi, Presszó 10 év múlva, Nejem, nőm, csajom, a Félvilág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!