Hétvége

2016.07.29. 17:55

Fényképes krónikák között

A képek sugallják a középkori magyarság nagyságát, helytállását, királyaink diplomáciai és hadügyi teljesítményét - mondta dr. Siklósi Gyula régész, a történettudományok kandidátusa.

Varga Róbert

Borbély Béla fotográfus felvételei történelmi ereklyék, építészeti emlékek, múzeumok, levéltárak féltve őrzött kincseinek fotóival mutatja be a középkori Magyarországnak az értékeit. Az alkotó 14 év munkájának több mint ezer felvételéből válogatott ki 87-et, hogy azon keresztül mutassa be a magyar történelem fénykorát a tárgyakba zárt emlékek között. Páratlan munkájának eredménye ez a kiállítás, amely várhatóan az országban több helyszínen is megtekinthető. A nagyközönség most először a Tihanyi Bencés Apátság Galériájában találkozhat a nem mindennapi fotókkal.

Az alkotó 14 év munkájának több mint ezer felvételéből válogatott ki 87-et, hogy azon keresztül mutassa be a magyar történelem fénykorát Fotó: Nagy Lajos

- Olyan anyag látható itt együttesen, amely meglehetősen egyedülálló. Ez a föld a mi hazánk, ami itt történt, ahhoz nekünk közünk van. Egyre válságosabb időket élünk, amikor a gyökereinkre nagy szükségünk van. Múlt és jelen egybefonódik, a tárgyi emlékeink mellett nem szabad elmenni. Mert ahogy a pannonhalmi levéltár egyik ajtaja fölé írták: bár meghaltak, mégis némán is beszélnek . Ezek a tárgyi emlékek, amelyeknek fotóanyagát láthatjuk, némán is beszélnek hozzánk. Azt kívánom minden látogatónak, hogy mindemellett szólítsa is meg őket kiállítás - fogalmazta meg gondolatait köszöntőjében dr. Korzenszky Richárd OSB, tihanyi perjel.

A tárlatot dr. Siklósi Gyula régész, a történettudományok kandidátusa ajánlotta a látogatók figyelmébe. Történelmi áttekintést nyújtó megnyitóbeszédében többek között hangsúlyozta, a kiállított képek a középkori gazdagságunkról beszélnek.

- A fotók sugallják a magyarság nagyságát, helytállását, királyaink diplomáciai és hadügyi teljesítményét. Lényeges megmutatnunk ezeket a tárgyakat, hiszen így tanulhatnak a gyermekeink, segítségükkel tudjuk elmesélni a történelmet unokáinknak. Gyökereink a nyelvünkben, néprajzunkban, irodalmunkban, régészetünkben megtalálhatók, tudunk beléjük kapaszkodni. Ezt is láttatják ezek a képek és Borbély Béla - húzta alá a régész.

 

Borbély Béla elhivatott a magyar történelem fennmaradt építészeti és tárgyi értékeinek a fotózásában. A felvételeinek egy csoportja kötetbe rendezve megjelent, más részét pedig kiállításokon tárta a közönség elé. A magyar királyok emléke című albumának válogatott fotóit például Székesfehérváron, Leányfalun, Esztergomban, Tihanyban és Brüsszelben, az Európa Parlament galériájában is bemutatták. A fotográfus elmondta: a mostani tárlaton akadnak olyan felvételek, amelynek elkészítésére a szigorú szabályok, egyedi engedélyek miatt több évet várt. Mind- emellett arra is figyelnie kellett, hogy bizonyos tárgyakat nem lehetett mesterséges fényviszonyok között fotózni. A munkát 2002-ben kezdte el és egy hónapja hagyta abba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!