Életmód

2016.07.30. 07:05

Most a limonádé az italok királya

A nehéz nyári melegek változtatást kívánnak a táplálkozásban, ha szabadságon vagyunk azért, hogy legyen egy jó strand-fazonunk, ha dolgozni kell, azért, hogy ne romoljon a teljesítmény. Mit együnk, hogy ne terheljük meg a gyomrunkat, és elég fittnek érezzük magunkat a forróságban is? Erről Bajkai Gáborné dietetikussal beszélgettünk.

Merklin Tímea

A szervezetünk valósággal vágyik a könnyen emészthető, lédús, illetve vitamindús ételekre. Ebben az időszakban nagyon sok friss zöldség és gyümölcs érhető el, könnyű dolgunk van, hiszen csak válogatnunk kell, a hangulatunktól vagy éppen az ízlésünktől függően. A dietetikus azt ajánlja, hogy a reggeli szendvics mellé feltétlenül együnk paradicsomot, zöldpaprikát, uborkát, vagy éppen sárgarépát. Ebédre és vacsorára pedig készíthetünk főzelékeket, rakott ételeket cukkiniből, patisszonból, tökből, padlizsánból, valamint leveles salátából. Ugyanezek grillezve vagy nyersen, salátának elkészítve is nagyon finomak.

- A zöldsaláták elsősorban vízben oldódó vitaminokban gazdagok, de zsírban oldódókat is tartalmaznak. Ezeket akkor tudjuk hasznosítani, ha hidegen sajtolt olajokkal locsoljuk meg őket. Használhatunk tökmagolajat, dióolajat vagy kukoricából, szőlőmagból sajtoltat, illetve extra szűz olívát. Javaslom, hogy ne a boltban készen kapható önteteket használjuk, hanem magunk készítsünk páclét, amely mentes a tartósítószerektől és adalékanyagoktól. Az öntet pár perc alatt, könnyen összeállítható hidegen sajtolt olajból és balzsamecetből vagy frissen facsart citrom levéből, kicsike sóval, borssal ízesíthetjük. Ki-ki ízlése szerint tehet még rá kaprot, petrezselyemzöldet, snidlinget, bazsalikomot vagy mentát.

A zöldségek mellett szükségünk van jó minőségű fehérjékre, elsősorban fehér húsokra - pulyka-, csirkehúsra, halra - sütve, főzve, párolva. Ha salátával vagy párolt zöldséggel társítjuk a húsételeket, könnyen emészthető, egészséges fogásokat kínálhatunk, nem terhelik meg az emésztőrendszert.

Bajkai Gáborné dietetikus figyelmeztet: a gyümölcsből csak 15-20 dekagrammot együnk , így nem lesz megterhelő a bennük lévő cukortartalom

- Nyáron gazdag a gyümölcsválaszték is, együnk belőle naponta kétszer-háromszor is, de egyszerre csak 15-20 dekagrammot (ez megfelel négy kicsi sárgabaracknak, két normál baracknak vagy egy nagy almának), így nem lesz megterhelő a bennük lévő gyümölcscukor-tartalom. A gyümölccsel kielégíthetjük az édességigényünket is, a keksz és a csoki helyett. Nyáron a sütemények is inkább gyümölcsösek legyenek, ne habosak, vajasak, túlcukrozottak.

Nyáron lényeges a megfelelő folyadékfogyasztás: minimum másfél-két liter ajánlott, illetve „szakszerűen” mondva: 3 deciliter testsúly-kilogrammonként. Elsősorban víz, nem pedig cukrozott italok ajánlottak. Fogyasszunk frissen préselt natúr gyümölcsleveket, vagy mézzel, mentával ízesített teákat, limonádét, ezek frissítik, hidratálják a szervezetünket.

Keret: Két nyári recept, ami gyorsan elkészíthető

S akkor nézzük pár tanácsot a nyári melegre! Könnyű, gyors desszert három főre: 4 deciliter kókusztejet összekeverünk 2 deciliter vízzel és 2-3 evőkanál chia maggal (dél-amerikai gabonanövény, amit natúr boltokban lehet kapni). Ezt a pudingszerű masszát rétegeljük tálkába szezonális gyümölccsel, ribizlivel, eperrel, szederrel, ami épp elérhető a zöldségeseknél. Ezzel azonnal kínálhatjuk a vendégeinket!

Egészséges fagyit is könnyedén készíthetünk otthon: Ehhez turmixoljunk össze egy adag lefagyasztott gyümölcsöt, majd keverjük össze görög vagy natúr joghurttal, és már kész is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!