Utazó

2016.07.30. 13:05

Történelmi kalandok a mellbevágóan gyönyörű vasi kisvárosban

Az „Iskola a határon” kisvárosában lépten nyomon a történelem levegője lengi körül a látogatót. A most következő héten rendezvények segítik a régmúlt idők megélését, hiszen csütörtöktől elkezdődnek az Ostromnapok Kőszegen.

Némethy Mária

„Aki itt él, nem tudja megszokni a szépségét. Aki pedig ide érkezik, azt rendszerint mellbe vágja.” Kőszeg kitűnősége, a díszpolgárrá lett dr. Bariska István fogalmazta meg ezeket a találó sorokat szeretett városáról.

Kőszeget természeti és épített környezete is egyedülállóvá teszi nemcsak megyénkben, de az országban is. Jól ismert kirándulóhelyei (Hétforrás, Szabóhegy, Chernel-kert) egész évben rendelkezésére állnak a turistáknak, aki viszont a történelem iránt érdeklődik, az igazán lubickolhat benne Kőszegen.

Kőszegi, Kőszeg környéki egyesületek is fellépnek az Ostromnapokon

Különösen a héten, hiszen kezdődnek az Ostromnapok. A programok augusztus 4-én, csütörtökön indulnak el. Két napon át tartanak az Ostromkupa szabadtéri ökölvívó mérkőzések a Főtéren, s aznap nyílik meg a Kőszegi Művészeti Egyesület nemzetközi fotográfia kiállítása is a Jurisics-várban Pipacsmezők - háborúk virágai címmel. Kortárs fotók, az első világháború reflexiói lesznek láthatók. Másnap a Csók István Művészkör szervezésében Gódor József Történelmi tájak című kiállítása nyílik meg. A szombat, vasárnap pedig az Ostromhétvége lesz, amikor rengeteg látványos program vár kicsiket és nagyokat egyaránt Kőszegre.

Játék ez, de azért az ember ma is csodálattal tekint a széles látókörű, nagy szervezőkészségű diplomata-katonára, a Habsburg szolgálatban állt horvát Jurisics Miklósra. A török 55 ezer emberrel támadt 1532-ben Kőszegre, de nem vette be a várat. A rendkívül esős nyár miatt Eszék mocsaraiban maradtak az ostromütegek, nehéz volt élelmiszerhez, takarmányhoz jutni. Az elit janicsársereg fel is lázadt Kőszeg alatt az éhínség és drágaság miatt.

1778-tól az ostrom emlékére 11 órakor is megszólal a harangszó Kőszegen. A Hősök kapuján elhelyezett ostrom-emléktáblára később eleink azt írták sokatmondóan: „A megvédett Nyugat által Trianonnal megjutalmazott Kőszeg.”

A Strucc szálloda mellett sem lehet csak úgy elmenni, hiszen ott egy főúri összeesküvés, a Wesselényi-féle résztvevői vagy küldöttei szoktak összegyűlni anno...

De ha már a város fontos történelmi helyeit vesszük számba, nem feledkezhetünk meg a korona történetét bemutató koronaőrző bunkerről sem. Ott, a Kálvária-hegy lábánál található földbe vájt bunkerben rejtették el nyugatra menekítése előtt, 1945 márciusában a Szent Koronát. Ez is Kőszeg története.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!