Hírek

2016.07.30. 13:03

Öt településen vendégeskedtek időutazókként a hittanos gyerekek

Répcelakon és környékén minden nyáron van egy hét, amikor azokat a római katolikus gyerekeket, akik hittanra járnak, öt településen nagyon tartalmas programokkal kényeztetik a felnőttek. Ezen a nyáron az elmúlt hét volt ilyen mozgalmas számukra.

Némethy Mária

Sokféle értéket kínál a Répcelaki Szent Márton-ösvény. Ez Aigner Géza répcelaki plébános kezdeményezésére jött létre, s a plébániához tartozó települések, Csánig, Nick, Uraiújfalu, Vámoscsalád kulturális értékeit és Márton püspökre utaló emlékeit kapcsolja össze, mutatja be. Érdekes élményeket kínál annak, aki bejárja. A vámoscsaládi templom a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal állomása, Csánigon a középkori eredetű római katolikus templom közelében honfoglaláskori sírokat találtak, Nicken a plébánia egyházművészeti kiállításnak ad otthont, Uraiújfalu bővelkedik nevezetességekben, járt ott Petőfi is, Répcelakon helytörténeti kiállításon ismerkedhetünk a múlt emlékeivel. Mind érdekesség egy időutazáshoz.

Horváth Péter hitoktató gitározott a gyerekeknek, akik örömmel énekeltek és tanultak is dalokat
Fotó: Garas Kálmán

A Répcelaki Szent István Király Plébánia által szervezett múlt heti hittanos kirándulóhéten a résztvevő gyerekek az eddigi évek gyakorlatának megfelelően mind az öt településen eltöltöttek egy-egy napot. A helyi nevezetességek mellett várva várt program volt a méta, a számháború, a foci. A múlt emlékei közül egyházi, rádiótörténeti, régiségmentő gyűjteményekkel ismerkedtek. A jubileumi év kapcsán Szent Márton-kiflit sütöttek, Márton életéhez kapcsolódva a hivatásokról elmélkedtek, az általa felkeresett városokról vetélkedtek. Kiss László pákai plébános az Irgalmasság Évének üzenetét világította meg számukra bábjátékkal. A tűzoltók bemutatója, az általuk épített akadálypályán való verseny a segítségnyújtásra irányította figyelmüket. A hétvégi búcsúra való előkészület a régi idők hangulatát idézte: a gyerekek mézesbábot sütöttek, szélforgót, similabdát, dobozdobálót készítettek, néptáncot tanultak, énekeltek.

Mindnyájuk számára nagy élmény volt megélni, hogy a közelükben lévő dolgok az újdonság erejével tudnak hatni, s az is, hogy az összetartozás érzése milyen nagy öröm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!