Gazdaság

2016.08.01. 14:03

Hetven éves forint - A hazai valuta Firenzéről kapta a nevét

Körkép - Hetven éve vezették be a forintot, mely Firenzéről kapta a nevét és I. Károly idején volt először konvertibilis.

Turbók Attila

Augusztus 1-jén múlt hetven éve, hogy Magyarországon bevezették az azóta is érvényes fizetőeszközt, a forintot. Az 1946-os bevezetés azonban nem az első, ilyen nevű pénz volt Magyarországon.

A forint neve Firenze nevéből eredeztethető, ahol 1252 óta vertek aranypénzt, melynek ottani neve „florentinus" (azaz firenzei) volt. A név torzulásából lett végül a magyar florint, később forint elnevezés is. Az első, szerte Európában jegyzett forint I. Károly (helytelenül Károly Róbert) aranypénze volt, mely a középkori Magyar Királyság külföldön is használt fizetőeszközeként nemzetközi sikernek örvendett. Később, a XVII. század második felében kiadott féltallérosokat, majd az Osztrák_magyar Monarchia pénzét nevezték forintnak. Ez utóbbi volt a második elnevezés, majd a harmadik forint a jelenlegi pénzünk, melyet 1946-ban, a pengő hiperinflációja miatt vezettek be. A forint akkoriban gazdaságpolitikai sikertörténetnek számított abban az országban, melyen a világháború frontja olyan pusztítóan rohant át. Az országot mind a visszavonulók, mind a hódítók kifosztották, kellett egy stabil pénzügyi háttér, melyet a forint jelentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!