Firefox: hivatalosan is megvan a világcsúcs

Hitelesítették a Firefox 3 letöltési világcsúcsát – közölte tegnap a böngészőt fejlesztő Mozilla Corporation. A Guinness-rekordok könyvébe az új „24 óra alatt legtöbbször letöltött szoftver” kategóriában a 8 002 530-as számmal írta be magát a nyílt forrású program. „A Firefox-fanok lelkesedésének és kreativitásának köszönhetően tudtuk felállítani ezt a csúcsot” – mondta a rekord hivatalos bejelentése kapcsán Paul Kim, a Mozilla marketingfőnöke.

Amint arról beszámoltunk, a vállalat már jó előre bejelentette, hogy a Firefox 3-as verziójával világrekordot szeretne felállítani, ezért már hetekkel a program várható kiadása előtt létrehoztak egy weboldalt, ahol az érdeklődők és fanok előre jelezhették: biztos le fogják tölteni a böngészőt a megjelenés napján. Ezt összesen több mint 1,7 millióan tették meg, Magyarországról nagyjából 18 ezren. A szervezők a rajongókat arra biztatták, hogy ne csak ennyivel segítsék a kampányt, de terjesszék is az igét az ismerősök és kollégák között, sőt szervezzenek letöltési partikat és Firefox 3-as bulikat – a lényeg, hogy minél többen tudjanak a borítékolhatóan sikeres kísérletről és vegyenek részt benne.

A toborzás sikerét jelzi, hogy a Firefox 3 megjelenésekor, június 17-én olyan sokan ugrottak rá a letöltési oldalra, hogy a szerverek összeomlottak, és nagyjából egy-másfél órán át elérhetetlenek voltak. Később sikerült helyreállítani a rendszert, amely nem ritkán több mint 9000 letöltést szolgált ki percenként. A Firefox 2.0 által beállított 24 órás letöltési csúcs, az 1,6 millió megdöntéséhez ezúttal öt óra elég volt – a számláló végül (a duplikátumok és nem befejezett letöltések levonása után) 8 002 530-nál állt meg.

A Mozillának a Guinness is gratulált. „Több mint 8 millió internetezőt mobilizálni 24 óra alatt rendkívüli teljesítmény. Szeretnénk is gratulálni a Mozilla közösségének a kemény munkához és az elkötelezettséghez” – idézi a hivatalos sajtóközlemény Gareth Deaves rekordokért felelős Guinness-vezetőt.

Azóta történt

Előzmények