Gazdaság

2016.08.03. 16:25

Nyári csemegék a termelői piacon

Székesfehérvár - A nyári szezon egyik népszerű finomságát, a kukoricát többen is keresték a termelői piacon.

Laci Patrícia

A nyári időszakban sokkal jobban kívánjuk a gyümölcsöket, s más könnyed ételeket. A termelői piacon is rengeteg nyári csemege közül válogathattak a vásárlók tegnap. Az örök klasszikust, a görögdinnyét átlagosan 130 forintért, míg az őszibarackot 300 forintért adták kilónként. A nyár egy másik nagy slágere a kukorica, amelyről Németh Árpád termelő mesélt nekünk.

- A kukorica termesztésénél az a lényeg, hogy sűrűn kell locsolni. Frissen kell leszedni a termést, mert ha várunk vele, megöregszik. Az idei szezon többé-kevésbé jó egyébként - mondta a termelő, aki sűrűn, két-három hetente vet el magokat.

Németh Árpád termelő véleménye szerint a felforrt vízben tíz percig kell főnie a kukoricának Fotó: Laci Patrícia

- A jó kukoricának az a titka, hogy forrás után maximum tíz percig kell főzni a csövet, utána vegyük le a fazekat a gázról, mert csak megkeményedik a csemege - mondta Németh Árpád.

Egyesek arra esküsznek, hogy a kukoricát a héjába becsomagolva kell megfőzni. Ennek a módszernek a lépései a következők: a lábas aljába rakjuk a növényről leszedett leveleket, majd ráhelyezzük a csöveket. Arra oda kell figyelni, hogy a lábas oldalán is legyenek levelek. Utána a kukoricák tetejére is pakolunk leveleket, a lényeg az, hogy a növényeket minden oldalról vegyék körbe a héjak. Legvégül vizet engedünk a becsomagolt kukoricákra, s megfőzzük őket.

Az igazán friss és érett kukorica szemei között nincsenek rések, a bajusza selymes tapintású, a csöve pedig világos, fehér színű. Ha a kukoricaszemek már túl kemények és szárazok, akkor a növény túlkoros. A főtt kukorica egyébként nagyon finom megsózva, de sokan szeretnek rá vajat is tenni. Németh Árpád szerint a nagy kedvenc természetesen az édesebb fajta kukorica.

- Sokan keresik ezt a finomságot. Nagyjából két hétig lesz kukorica, augusztus 20. után viszont véget ér a szezon - mondta a termelő.

Burgonya/kg 178-299 150

Vöröshagyma/kg 149-198 180

Fokhagyma/kg 1700-1900 1100

Fejes káposzta/kg 198-298 180

Kelkáposzta/kg 199-248 180

Zöldség gyökér/kg 698-898 650

Sárgarépa/kg 148-228 180

Saláta/db 118-148 200

Paradicsom/kg 249-299 199-290

Paprika/kg 198-698 199-290

Fejtősbab/kg 498-590 399

Cukkini/kg 299-499 280

Főzőtök/kg 199-249 140

Szőlő/kg 498-799 590

Nektarin/kg 399-498 299

Őszibarack/kg 298-349 360

Sárgadinnye 199-248 220

Görögdinnye 128-218 119-159

Szilva/kg 178-249 150

Kukoricacső/db 69-98 80

Tojás/db 30-50 36

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!