Kultúra

2016.08.07. 10:07

Megmentenék a jazz cserfői fellegvárát

Címkék#jazzland

Nagykanizsa – Szombaton rendhagyó helyszínen, a Honvéd Kaszinóban került sor a JazzLand fesztiválra.

Horváth-Balogh Attila

Amely ezúttal a jótékonyság jegyében zajlott, hiszen az eddig amúgy ingyenes fesztivál látogatói belépőjükkel ahhoz nyújthattak segítséget, hogy a JazzLand visszaköltözhessen régi helyére, a cserfői hegyre. S ehhez járultak hozzá – természetesen – a fellépők is.

– Egy új törvényi szabályozás miatt problémák adódtak a JazzLand eddigi helyszínével, a cserfői telekkel kapcsolatban – utalt az okokra Tiborcz Iván, a JazzLand főszervezője. – A lényeg az, hogy azon a helyen már nem kerülhetett sor a fesztiválra. Viszont a tulajdonomban van egy másik terület is Cserfőn, melyen igazából már „csak” építkezni kell. A mostani, rendhagyó fesztivál látogatói és a támogatók, illetve a fellépők ehhez a beruházáshoz járultak hozzá a belépő megvásárlásával, adományaikkal, felajánlásaikkal és a zenésztársak pedig azzal, hogy gázsi nélkül jöttek el fellépni.

– Hála Istennek, nagyon sokan csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz, hihetetlen összefogás alakult ki és én komoly esélyt látok rá, hogy jövőre ismét a cserfői szőlőhegyen rendezhessük meg a találkozót – tette hozzá Tiborcz Iván.

Tiborcz Iván bizakodó (Fotó: Gergely Szilárd)

A rendezvényt (melyen fellépett az Eraklin Táncklub, Szabó Kíra akrobata, az Igricek & Transsylvanians, a Berkes Quartet, a JazzLand Q, a Pálinkálom zenekar és a Choose Cheese nevű formáció) Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg.

– Kívánom a szervezőknek, hogy az álom, amit megálmodtak, valóra váljon és visszaköltözhessen Cserfőre a JazzLand, de egyúttal azt javaslom, hogy addig is itt, a belvárosban, a Honvéd Kaszinóban kerüljön sor rendszeres időközönként a maihoz hasonló jazz-koncertekre, melyeken a műfajt kedvelők találkozhatnak, s élvezhetik a jobbnál jobb előadók zenéjét. Hiszen Kanizsa évtizedek óta a jazz városa, azt gondolom, ezt a lángot nem szabad hagyni kialudni.

A jazz-rendezvények rendszeres látogatója, Devecseri István azt mondta: mindenképpen megmentésre méltó a Cserfő JazzLand, hiszen különleges fílingjük van a szabadtéri koncerteknek.

– Hihetetlen érzés, hogy miközben szól a kedvenc muzsikád, kezedben egy sörrel a szabad levegőn oda mész, ahova akarsz, ahhoz a társasághoz csatlakozol, amelyikhez akarsz és nem vagy egy székbe kényszerítve – állapította meg. – Cserfő az a hely, ahol a fiatalokkal is meg lehet szerettetni a jazzt és ez szerintem nagyon fontos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!