Olimpia

2016.08.08. 19:25

Phelps 19. olimpiai aranyérme

Mint minden olimpián, Rióban is akadnak a kiemelkedőbbnél kiemelkedőbb teljesítmények, de óriási csalódások is.

MTI

Minden idők legeredményesebb olimpikonja, az amerikai úszófenomén Michael Phelps tovább gyarapította olimpiai medáljainak számát - országa 4x100 méteres gyorsváltójával 19. ötkarikás aranyérmét nyerte meg. Phelps a 19 arany mellett még két ezüstöt és két bronzot is magáénak tudhat, a második legeredményesebb olimpiai szereplő, a szovjet tornász Larissza Latinyina kilenc aranyat, öt ezüstöt és négy bronzot gyűjtött. A Top 20-ban egy magyar sportoló is van, a vívó Gerevich Aladár hét arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal a 15.

Minden idők legeredményesebb olimpikonja, az amerikai úszó, Michael Phelps a 4x100 méteres gyorsváltóval megszerezte 19. aranyát Fotó: MTI/EPA/Esteban Biba

Vasárnap három úszó és egy súlyemelő világcsúcsot könyvelhettel el. A férfi 100 m mell-úszásban a brit Adam Peaty az elődöntő után a fináléban is világcsúcsot ért el (57,13). Női 100 m pillangón a svéd világbajnok Sarah Sjöström önmaga egy évvel ezelőtti világrekordját megdöntve győzött (55,48), a női 400 m gyorson az amerikai Katie Ledecky 3:56,48 perces csúcsáról már szóltunk. A férfi 56 kilós súlyemelők 56 kg-os kategóriájában a kínai Lung Csing-csüan 307 kilóra srófolta az összetett világcsúcsot.

Több dráma is történt a tenisztornákon. A férfiaknál a világelső szerb Novak Djokovic óriási meglepetésre két játszmában - (7:6 (7-4), 7:6 (7-2) - kikapott a világranglistán 141. argentin Juan Martin del Potrótól a férfi tenisztorna első fordulójában - aztán sírva búcsúzott a közönségtől. A két teniszező a londoni olimpia bronzmeccsén is találkozott egymással, és akkor is del Potro győzött. Bombameglepetés a címvédő Williams nővérek első fordulóbeli veresége is. Az első helyen kiemelt amerikai Serena és Venus Williams duó másfél óra alatt kapott ki a cseh Lucie Safarova, Barbora Strycova párostól. Férfi párosban az első és második helyen kiemelt duó is kiesett az első fordulóban. A wimbledoni bajnok francia Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut duót a kolumbiai Cabal, Farah egység győzte le, a brit Andy Murray - Jamie Murray kettőst pedig a brazil Thomaz Bellucci és Andre Sá búcsúztatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!