Hírek

2016.08.08. 18:37

Óvodás lesz a gyermeke? - Ha így készülnek a nagy kalandra, sem ön, sem a gyermeke nem fog pityeregni

Körkép - A legtöbbet úgy segíthetünk a gyermeknek, ha együtt készülünk fel az új életszakaszra. Meséljünk nekik saját ovis élményeinkről, és együtt válasszuk ki a felszereléseket!

Vadas Krisztina

Vannak gyermekek, akik gyorsan és könnyedén megszokják a változást, szinte azonnal feltalálják magukat az új közösségben. Ám vannak olyanok is, akik nehezebben viselik a környezet- és napirendváltozást. Bármelyik csoportba is tartozzon gyermekünk, mindenképpen segítség, ha együtt készülünk fel az új kalandra.

Palotainé Mórocz Tünde és Horváthné Sényi Kata, a szombathelyi Hétszínvirág Óvoda vezetője, illetve óvodapedagógusa adott tanácsokat az óvodakezdéshez.

- A  legfontosabb, hogy a szülők szemében is lássuk azt, hogy biztonságban érzik magukat, és biztosak abban, hogy gyermekük is jó kezekbe kerül. Fontos, hogy a szülők személyesen találkozzanak az óvó nénikkel és a dadusokkal, akik az apróságokat nevelik majd a következő három évben. A másik, ami nem maradhat el, az a kérdések megválaszolása. Nem szabad hagyni, hogy a szülőkben bármi kétség is maradjon, hiszen ez kihatással van a gyermekre is - mondta el az intézményvezető.

- Azt is elsők közt kell tisztázni, hogy tiszta életkorú, vagy vegyes életkorú csoportba szeretnék íratni a gyermeket a szülők. Mi már évek óta működünk három tiszta életkorú és négy vegyes csoporttal - tette hozzá Palotainé Mórocz Tünde.

Horváthné Sényi Kata, a Hétszínvirág Óvoda óvodapedagógusa vigyázza Polyák Lia és Polyák Nia álmát az ebéd utáni szunyókálás alatt

Fotó: Szendi Péter

 

Sok helyen a környezetváltozás okozta traumát igyekeznek azzal is enyhíteni, hogy lehetőséget adnak arra, hogy ha előzőleg bölcsibe is járt a kicsi, akkor az óvodában is megtartsa az ott kapott jelét.

Horváthné Sényi Kata óvodapedagógus szerint jót tesz, ha a szülők saját ovis élményeikről is mesélnek a gyermeknek, de sok ilyen témájú mesekönyv is van már. Persze saját történeteket is ki lehet találni. - Azt tanácsolnám a szülőknek, hogy az óvodakezdés előtt sétálgassanak többször a gyermekekkel az óvoda környékén, így vizuális élménye is lesz, és tudja majd mihez kötni, ha otthon beszélgetnek az oviról. A másik, ami sokat segíthet, az az, ha együtt választják ki, veszik meg a boltban a szükséges eszközöket, kellékeket, hiszen fontos, hogy ezek tetsszenek a kicsinek - tanácsolta az óvónő.

Fotó: Szendi Péter

- Az otthon illatát is odavarázsolhatjuk az oviba egy úgynevezett „házibaráttal”. Ez lehet egy plüssállat, ami mindennap elkíséri a gyermeket az oviba, ahol vigyáz rá. Ez megkönnyítheti az otthonból való átlépést az intézménybe - osztotta meg tapasztalatait Horváthné Sényi Kata.

Sokszor egyébként nem is a gyermekek, hanem a szülők szíve szorul össze, mikor ott kell hagyni az oviban a csemetéjüket. Ilyenkor semmiképpen sem szabad a gyermek előtt elérzékenyülni, hiszen ha megérzi, ő is nyugtalan lesz. A mentális köldökzsinór kilencéves korig megvan, így mindent éreznek, amit az édesanya, még ha nem is olyan intenzíven. Ezért is fontos, hogy maga az édesanya is érezze a stabilitást, a biztonságot.

Fotó: Szendi Péter

MIT GONDOL AZ ANYUKA?

Kovács-Horváth Márta már második gyermeke kezét engedi el szeptember elsején - persze csak képletesen, hiszen az óvodakezdés még nem jelent teljes elszakadást a gyermekektől. Ám az biztos, hogy új életszakasz kezdődik. - A kisfiamat, Ármint is nehéz volt elengedni, de tudtam, hogy jó helyre kerül, biztos voltam benne, hogy jól érzi magát. Várta az óvodát, de egy hónap után kicsit megtört. Akkor engem is rossz érzések fogtak el, ám közösen túllendültünk rajta. Kislányom, Petra most kezdi az ovit. Őt azért nehéz elengedni, mert már a „kicsi” is oviba megy. Ez pedig egyet jelent: felnőttek - osztotta meg gondolatait az édesanya.

Címkék#óvoda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!