Szombathely

2016.08.09. 13:39

Most tényleg minden csepp számít - Vérhiány nincs, de szükség van minden véradóra Vas megyében is

Szombathely - A vér-igény nő, a véradók száma csökken - ez jellemzi általában a nyarat. Véradásra buzdít a Vöröskereszt Szombathelyen és szerte Vas megyében.

Bakos Ágnes

- Én már száz fölött vagyok - számolta (nagy vonalakban) a véradásait Dobos Péter a szombathelyi Vérellátóban. Gyakorlottan töltötte a papírokat és nyújtotta a karját. Jó példa volt előtte, azt mondta, édesapja is több mint nyolcvanszor adott vért. Most azért jött, mert hívták.

- Már e-mail-ben és telefonon is szóltak, jöttem. De egyébként a rendszeres munkahelyi véradásokon is részt veszek - mondta Péter, miközben már jelzett is a készülék: a szükséges vér fele lefolyt. Péter azt mondta, az egy-egy véradáshoz járó különleges ajándékok nem fontosak.

- A főiskolán, majd katonaként számított a szabadnap - fűzte hozzá. Kedden a véradáshoz a megszokott étkezési utalványon kívül a Savaria Történelmi Karneválra szóló belépőt kaptak a donorok a szombathelyi Vérellátóban. Már hagyomány, hogy augusztus első felében így motiválják a véradókat.

Fotó: Szendi Péter

- Augusztus elején rendre kevesen vannak a véradók Szombathelyen, ilyenkor már készülnek, hogy majd a karneválon adjanak vért - mondta a helyi sajátosságról Vinczéné Kenedli Csilla, a Magyar Vöröskereszt Vas megyei szervezetének igazgatója. Éppen az ilyenkor csökkenő tendencia miatt osztanak már a karnevált megelőző véradási alkalmakon a fesztiválra szóló bónokat. De a nyár egyébként is kiemelt időszak.

- Nagyobb a vérigény és kevesebb a véradó, az elmúlt időszakban sok rendezvényen voltunk - sorolta Vinczéné Kenedli Csilla. Kevesebb ilyenkor a munkahelyi véradás, bár éppen kedden tartottak egyet az egyik körmendi gyárban, de sokan vannak szabadságon, nehezebb elérni a donorokat. - Nagyon sikeres volt Szombathelyen a véradónap és a következő, várhatóan sikeres véradási alkalom a Savaria karnevál lesz. Ahogy minden évben, három napon át a ferences rendházban várják majd a vért adókat.

Fotó: Szendi Péter

S még egy Vas megyei rendezvényt kiemelt Vinczéné Kenedli Csilla: - A sitkei rockfesztivál nagyon sikeres szokott lenni, ott több mint százan szoktak lenni, és jellemző, hogy nagyon sok az új véradó. A fiatalok egymást húzzák, cukkolják, hogy „nem vagy elég erős”, aztán sorban vállalkoznak a véradásra - ismertette a fesztivál-tendenciát az igazgató, aki nem csak az új, és nem csak az alkalmi véradóknak köszönte meg azt, hogy vért adnak. Márpedig mindenki lehet véradó, csak néhány kitételnek kell megfelelni. Az lehet donor, aki elmúlt 18, de még nincs 60 éves, és a testsúlya több mint ötven kilogramm. Még néhány kisebb vizsgálat, mérés és kérdés, és kezdődhet a véradás. Jelenleg nincs kiemelt „igény” bizonyos vércsoportra.

Az Országos Vérellátó Szolgálat adatbázisában csak az AB+-os vércsoport mellett szerepel az „optimális” mennyiségi jelölés. A többi, az A-, az A+, a B-, a B+, az AB-, valamint a 0+ és a 0- vércsoportok mellett az „éppen elég” jelző szerepel. Vagyis tölthetők még a vérkészletek, hiszen (ne következzen be, de) bármikor lehet egy súlyos tömegkarambol, amely után tényleg életet menthet a vér. Márpedig rengeteg közlekedési baleset történt az elmúlt napokban, hetekben. Csak Vas megye útjain augusztusban legalább négy karambol végződött súlyos sérüléssel, és öt balesetben könnyebben sérültek - a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság napi jelentései szerint.

Vagyis: szükség van vérre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!