Szombathely

2016.08.09. 18:05

Szombathelyi tagja is lett a Hungaria Nostra választmányának

Szombathely, Várpalota - A „Megújuló városunk, megújuló műemléki szemlélettel” címet kapta a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) augusztus 4. és 6. között Várpalotán megtartott XXXV. Országos Találkozója és Szakmai Konferenciája.

Civil Tudósítónktól

Az ország minden részéből érkeztek a város- és faluszépítő/védő egyesületek képviselői az eseményre. Az érkező vendégeket a Thury-várban kiállítás és filmvetítés, belvárosi séta fogadta. Az érkezés délutánján tartották meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Jó szerencsét Művelődési Házban. A 2011-ben megválasztott tizenöt fős választmány ötéves megbízatása lejárt.

A közgyűlésen részt vevők a választmány tagjainak sorába a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnökét, Bődi Líviát is beválasztották. Szombathelyi tagja még nem volt a választmánynak, így ezt történelmi lépésnek is tekinthetjük. Az egyesület több évtizedes munkásságának és az elnök tevékenységének elismerése is szerepet játszott a választásban.A közgyűlés után a „Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért” pályázatra érkezett munkákból nyílt vándorkiállítás. Ezen kívül az Európa Nostra-díjas alkotások Budapesten című kiállítást is meg lehetett tekinteni.

Este ünnepélyes megnyílt az országos találkozó és szakmai konferencia. Beszédet mondott Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke;  Talabér Márta, Várpalota polgármestere; dr. Kontrát Károly államtitkár, a Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság Kulturális Örökségvédelmi Főosztályának képviselője; valamint Petrovics László, a Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület elnöke. A megnyitót követően fitness bemutatót és a Várpalotai Bányász Fúvószenekar műsorát élvezhették a vendégek. A műsort követően polgármesteri fogadáson vehettek részt a megjelentek.

Fotó: Simon Ádám

A pénteki nap dolgos napnak ígérkezett, hiszen ilyenkor következik mindig az érdemi munka. Délelőtt plenáris, majd az ebédszünet után szekcióüléseket tartottak. A szombathelyi képviselet az ifjúsági, valamint a képző- és iparművészeti szekció ülésén vett részt.

Az ifjúsági szekcióban prezentációval egybekötött előadást hallhatunk „Helytörténeti nevelés a Faller Jenő Szakképző Iskolában” címmel Hajdú István igazgatóhelyettes bemutatásával. Az iskola és a városszépítő egyesület közötti együttműködés példaértékű minden olyan szervezet számára, akik ifjúsági tagozattal rendelkeznek.A szekcióülések végén a résztvevők ajánlásokat fogalmaztak meg, amelyeket a záró plenáris ülésen a jelenlévők elfogadtak, majd azokat ismertették a média képviselőivel.Az esti záró programban a jubiláló egyesületek okleveleit és a Podmaniczky – díjakat adták át. Végül a rendező város polgármestere és egyesületi elnöke átadta a vándorbotot a jövő évi rendezvény helyszínéül szolgáló Gyöngyös első emberének és a városvédő egyesület elnökének.

Ifjúsági szekció: előadó Pincésné Kiss Klára
Fotó: Simon Ádám

A háromnapos program utolsó napján, szombat délelőtt kirándulást szerveztek a vendégeknek. Az egyik túrán a Vegyészeti Múzeum, a Trianon Múzeum és a Bányásztörténeti Gyűjtemény megtekintése; míg a másikon Várpalota és környéke nevezetességei, a közeli ösküi Kerektemplom és Biopark megtekintése volt a program.

 

 

Simon Ádám

Címkék#Találkozó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!