Olimpia

2016.08.09. 17:44

A szabadfogású Ligeti Dániel felkészültnek érzi magát és optimista

Ligeti Dániel második olimpiájára utazott el szerdán reggel. Nagyobb tudással felvértezve, érettebben, mint négy évvel ezelőtt. Bízik abban, hogy a riói szereplés jobban sikerül számára, mint a londoni.

Horváth Erika

Végigkísértük a Haladás VSE 27 éves nehézsúlyú szabadfogású birkózója, Ligeti Dániel olimpiai felkészülési állomásait is. Mondhatni, zavartalan volt, ha csak azt nem számítjuk, hogy a kvótát a vártnál némiképp később, április végén sikerült megszereznie. A felkészülés utolsó szakaszában Spanyolországban, majd a szabadfogású birkózás egyik nagy fellegvárában, Iránban gyakorolhatott nagyon erős edzőpartnerek ellen. Az utolsó hét már könnyített munkával telt a tatai edzőtáborban.

- Az a jó hírem, hogy nincs említésre méltó hír rólam, minden a tervek szerint halad - mondta „az utolsó szó jogán” Ligeti Dani. - Az utolsó tatai napokban nagyjából sikerült kipihennem az iráni túra fáradalmait is, és visszaszedtem azt a három kilót, amit Teheránban elvesztettem. Így könnyebb lesz Rióban beállítani a 116 kg-os testsúlyt, ami a legideálisabb számomra. A mezőnyről nem érdemes beszélni, és jóslatokba sem szeretnék bocsátkozni; vannak jobbak, többszörös világbajnokok és érmesek, sokan pályáznak a dobogós helyekre, én is közéjük tartozom.

Mindketten bizakodnak: Ligeti Dániel és klubedzője, Veréb István
Fotó: Unger Tamás

De nincs könnyű mérkőzés. Ligeti Dánielnek még jó ideig várakozással kell tölteni az idejét Brazíliában is, hiszen az olimpia utolsó előtti versenynapján szólítják csak szőnyegre. Hogy mit csinál addig?- Megszoktam a várakozást, ez nem gond, Londonban is az utolsó előtti napon birkóztam, tavaly az Európa Játékokon pedig az utolsón. Azt viszont eldöntöttem, hogy ha ki is megyek egy-egy versenyre, az egész napot nem töltöm a versenyek követésével. Itthon próbáltam már, figyeltem a tévében, de már az első napon kikészültem benne; tövig rágtam a körmöm Szász Emese győzelméért, nagyon elkeserített Csernoviczki Éva sérülése... Négy évet tett fel erre a versenyre, és nem tudta megmutatni a tudását. Amúgy biztosan ott is ugyanúgy kelek és fekszem majd, mint a felkészülés során: az olimpiai verseny gondolatával.

Ezúttal nem próbálom elhessegetni, mint London előtt, hanem egyre csak az jár a fejemben, hogy jól kell birkóznom. Pörögnek a napok, vasárnap már kezdenek a kötöttfogásúak, remélem, lesznek jó eredményeik. Az lenne az igazi, ha „Jimmyvel” mi, szabadfogásúak lehetnénk a hab a tortán. A Magyar Birkózó Szövetség és a Haladás VSE támogatásával Veréb István, Ligeti Dániel klubedzője is ott lehet a riói birkózóversenyeken. Nyugodtan mondhatjuk, hogy kiérdemelte a részvételt, hiszen sorozatban ez a negyedik olyan olimpia, amelyen szőnyegre lép az ő műhelyéből kikerült tanítvány. Sőt, Rióba két magyar szabadfogású kvalifikált, és mind a kettő szombathelyi - ő ismertette meg velük a birkózás csínját-bínját.

Az egyik Ligeti, aki 20 évvel ezelőtt kezdett nála, a másik a saját fia, ifj. Veréb István (86 kg), akit 24 éve, ötévesen vitt le a birkózóterembe - őt idén év elején vesztette el a Haladás, a Csepel lett a „befutó”. Mindkét birkózó letette már a névjegyét a nemzetközi porondon; Ligeti egy Eb-ezüstöt és két bronzot is szerzett, négy éve, Londonban debütált olimpián, ahol 12. lett. Veréb egy vb- és egy Eb-bronzot is őrizhet a vitrinjében, 2008-ban, Pekingben volt az első olimpiája. És vajon mit vár tőlük a HVSE vezetőedzője? - Mindkettejüket az első nyolcba várom. A kitűzött cél persze az érem, de nagyon erős a mezőny, sok a közel azonos tudású birkózó, akik között majd a kedvezőbb sorsolás, valamint a pillanatnyi forma dönt. De egy nyolcadik hely esetén sem szabad szomorkodni - mondta Veréb István. - Nagyon jó birkózók ezek a fiúk, óriási tudás és teljesítmény kellett ahhoz is, hogy kijussanak az olimpiára. Remélem, sikerül valóra váltaniuk az álmukat.

Pontszerző helyezéssel az egyesületünkkel is jót tennének. Nem csak Dani, hiszen az átigazolási szabályok szerint a szakosztályi pontversenyben a fiam eredményeiért járó pontoknak a fele három évig a nevelőegyesületet, a HVSE-t illeti. A riói olimpia birkózóversenyeinek végén rendezik a férfi szabadfogást, annak is legutolsó napján, augusztus 20-án, szombaton a két szombathelyi sportoló súlycsoportjának, a 125 és a 86 kg-nak a küzdelmeit. A selejtezők és az elődöntők 15-18 óra között lesznek, a vigaszág csatározásai és az éremcsaták pedig 21 órától éjfélig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!