Kultúra

2016.08.10. 14:20

Kötötten és szabadon

Veszprém - Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár kisgalériája egy 17 éves művésznövendék első, önálló kiállításának adott otthont. Palkó Edina Zsófi, a zirci III. Béla Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola festő szakos diákja állította ki munkáit.

Jákói Bernadett

A tárlat sokszínűségét a fiatal korához köthető több irányú érdeklődés jellemzi, megjelennek különböző vegyes technikák, például a tűzzománc, a szénrajz, a grafika, akár a pasztell, vagy a festék. Stílustanulmányait az impresszionisztikus kép, vagy a kubista csendélet irányozza. A növendék hetedik osztályos kora óta elkötelezett céllal és tervvel a festő-restaurátor pálya felé orientálódik, ami belső világa kivetülésén keresztül munkáiban is tükröződik.

Palkó Edina Zsófia zirci diák alkotásai láthatók a könyvtárban Fotó: Nagy Lajos

- A realizmustól az impresszionista irányzatig valamennyi stílust szeretem, de a tanulmányrajzok, a természetábrázolások, valamint a mai modern világ epizódjain túl a reneszánsz, így Botticelli is itt van a jelenemben. A mai világból a realizmus, az élet-halál kontrasztja fogott meg, a természetből az állatok mozgása, a virágok csendje áll hozzám közel - hangzott el bemutatkozásában.

A kiállítást Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg, aki útravalóként hasznos, praktikus alkotói üzenetekkel, jó tanácsokkal látta el a művészi pályára készülő diáklányt. - Egy leendő művésznek elsősorban az a feladata, hogy megtanulja a mesterséget. Ezek a tanulmányok nagyon reményt keltőek, s egy ember igazi emberré az alkotótevékenysége, az ezerszínű önkifejezése által válhat. S ne feledjük, a lényeg a művész nyitott szemével és nyitott szívével látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!