Kultúra

2016.08.15. 15:20

Macska, torony, gólyafészek - A nyolc képzőművész egy hét alatt 47 munkát készített

Oszkó - A természetet, a hagyományos képzőművészeti technikákat kedvelő festők negyedszer találkoztak alkotótábori keretek közt egymással. Az egy hét alatt készült munkákból a legszebbeket Oszkónak ajándékozták.

Pogács Mónika

Aki a Hegyhátra érkezik, az nem tudja kivonni magát a természet hatása alól, legyen akár kiránduló, vagy alkotóművész. Így volt ezzel az a nyolc festő is, akik öt napot töltöttek az oszkói önkormányzat meghívására a faluban. A dolgos hetet kiállítással zárták. A festmények a művelődési ház nagytermében láthatók a hónap végéig.

- Tekintsenek a művekre nyitott szemmel, nyitott lélekkel. Köszönet a művészeknek, hogy megteremtették a sok vászonra rögzített pillanatot, amely más és más üzenetet jelent mindannyiunk számára - mondta köszöntőjében Molnárné Hosszú Klaudia, a művelődési ház vezetője.

Nádler László művészeti vezető mutatta a negyedszer megrendezett oszkói alkotótáborban készített munkákat a zárókiállítás megnyitóján. Volt, aki hajnali négykor már dolgozott, volt, aki inkább késő este alkotott, de az biztos, hogy a természet mindenkit megihletett Fotó: Pogács Mónika

Az önkormányzat a kezdetektől teljes mellszélességgel állt a rendezvény és művésztelep mellé. Erről Hosszú Zoltán polgármester beszélt a megnyitón. - Nádler László művészeti vezetővel közösen fogtunk idén is a szervező munkának. A falu próbál minél több feladatot vállalni az alkotótábor megszervezésében. Óriási öröm, hogy nyolc művészvendégünk közül többen is visszatérők. Részvételükre számítunk jövőre is - mondta a faluvezető. Hosszú Zoltán ígéretet tett arra, hogy az elkövetkező 10-15 évben is lesz alkotótábor Oszkóban.

- Ezzel igazi hagyományt akarunk teremteni. Azt szeretnénk, ha Oszkó meg lenne örökítve tájképpel, csendélettel, portrékkal, az elmúló épületeknek emléket állítva vagy éppen felhívva a figyelmünket, hogy vigyázzunk értékeinkre, amíg lehet. A kiállítást Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg - játékkal. A csaknem ötven vendég kis cédulákat kapott. A papírokon a kalligráfiákból nehezen be-azonosítható szóhalmazok voltak. Egy-egy értelmes szó azonban mindegyik cédulán volt. Azt kellett megkeresniük a résztvevőknek, és egy kerek mondatot összeállítaniuk közösen. Végül a mondat megszületett: Alkotni emberi minőség . Ennek a gondolatnak a jegyében beszélt a művészet értékéről a kulturális szakember. - Miért szerveztek Oszkóban alkotótábort? Hiszen ez nem látványos, mint egy falunap - kérdezte a hallgatóságtól a vasvári igazgató. Válaszából kiderült, hogy valószínűleg az emberi alkotómunkát és annak eredményeit értékeli nagyra a település, ezért ad helyet ilyen programnak, hosszú távon is. Ezzel példát mutat. Oszkó így lehet a világ közepe az alkotótábora révén, mint ahogy történt augusztus elején.

A szakember sorolta a kiállított csaknem ötven kép keresztmetszetét, ami megragadta, ami kérdéseket vetett fel benne: Templom gólyafészekkel, macskákkal. Gímszarvas az erdőben. Hölgy a nagy kalapban. Egy idős asszony és a szépsége. Ezek különösen tetszettek a műértő és művészetet értékelő szakembernek az olaj- és akvarellfestmények, pasztellmunkák között.

- Munka és egyben szórakozás is volt nekünk az egy hét - kezdte élménybeszámolóját a tábor szakmai vezetője, Nádler László. Azt mondta, volt, aki reggel négykor kelt és kezdett festeni, anyagot gyűjteni. Volt, aki este tízkor sem hagyta abba a munkát. Az ellátás fejében mindenki hagyott egy-egy képet, köszönetképpen is Oszkóban. Az egy hét alatt nyolc alkotó 47 munkát készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!