Kultúra

2016.08.15. 20:09

Argentinok, grúzok, horvátok, határon túli magyarok is fellépnek

Székesfehérvár - Sokak örömére szerdán elkezdődik a 21. Királyi napok nemzetközi néptáncfesztivál. Táncosok és zenészek érkeznek hozzánk a világ távoli és közeli pontjairól.

Bokros Judit

Alig ért véget a Királyi napok programsorozatában a szertartásjáték és a belvárosi középkori forgatag, máris itt a következő, nagy tömeget megmozgató rendezvény: a nemzetközi néptáncfesztivál. Bizonyára sokan készülnek már arra, hogy megnézzék és meghallgassák a vendég és a helyi együttesek produkcióit a belváros különböző helyszínein, vagy a táncházban. Egyeseknek ez a fesztivál jelenti a legnagyobb kikapcsolódást egész nyáron, ráadásul ekkor utazás nélkül kaphatnak ízelítőt távoli népek változatos kultúrájából.

Az idei, 21. találkozón a házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett hét külföldi és három határon túli magyar táncegyüttes szerepel, öt zenekar muzsikál és lesz Páva-gála is, a tévés gyermek tehetségkutató döntőseivel - tudtuk meg az információkat Majoros Andor fesztiváligazgatótól. A közösségi portálon is olvasható információk szerint bemutatkozik majd Argentína, Szlovákia, Grúzia, Moldova, Indonézia, Baszkföld és Horvátország egy-egy tánccsoportja. (Egyiptomból is jöttek volna, de ők végül nem tudnak részt venni a fesztiválon.) Az ő produkcióik mellett a közönség a Parno Graszt, a Fláre Beás, a Zombori zenekar, a Heimattöne Kapelle és a Pyrgos együttesek zenéjét élvezheti.

A fesztivál úgynevezett flashmobbal, utcai produkciókkal kezdődik szerdán. Az első helyszín az Alba Plaza, ahol az argentinok adnak rövid műsort, majd a táncosok és közönségük menete a belvároson át haladva jut el a Zichy liget melletti nagyszínpadig. Aznap a liget zenepavilonjánál a Fláre Beás dalai révén lehet ismerkedni a cigányfolklórral, majd a táncház nemzetközi estjén Indonézia és Horvátország mutatkozik be.

A következő két napon a táncosok délelőtt fellépnek a belvárosban, délután fél háromtól Királyi gyermekjátszón szórakoztatják a kicsiket dalaikkal, játékaikkal. A Fejér megyei néptáncegyüttesek 16 órakor adnak műsort a ligetben, 17 órakor térzene kezdődik a Városház téren, majd 18 órától mindennap más-más tánccsoport mutatkozik be a nagyszínpadon. Ezután zene a pavilonnál, majd táncházi mulatság lesz.

Augusztus 20-án a program kicsit más koreográfia szerint zajlik majd: 17 órakor kezdődik a Fehérvári királyok menete elnevezésű felvonulás, majd 19 órakor a „Táncra magyar!" című est. Ez utóbbin a határon túli csoportok (az erdélyi Háromszék Táncegyüttes, a Szabadka Táncegyüttes, a felvidéki Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes), valamint az Alba Regia Táncegyüttes felnőtt, szenior és múltidézők csoportja lép fel.

A fesztivál záró gálája vasárnap 20 órakor kezdődik, előtte azonban, fél héttől a résztvevők felvonulnak a táncháztól a nagyszínpadig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!