Sport

2016.08.18. 15:45

37. Savaria Kupa - Foghíjas a női röplabda-válogatott kerete

Szombathely - Elképesztő, de igaz: a szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőre mindösszesen 11 játékossal készül a magyar női röplabda-válogatott. Jó hír, hogy ők valamennyien eljöttek a péntektől vasárnapig rendezendő 37. Savaria Kupa nemzetközi tornára.

Horváth Erika

A 37. Savaria Kupa sajtótájékoztatóját dr. Puskás Tivadar polgármester azzal vezette fel, hogy felidézte a nemzetközi torna 1973 óta íródó történetét, a jó ideig a Művelődési és Sportházban megélt nagy csatákat, illetve azt is, hogy az Arena Savariában végre méltó környezetbe kerülhettek a sportág nemzeti válogatottjai. Ki gondolta volna, hogy Kalmár Attila, a tornát szervező Pannonsport Kft. igazgatója összegzésével - miszerint a 43 éves, régen világhírnévre szert tett tornát hat évben nem rendezték meg; volt, hogy anyagi problémák miatt, de olyan is, hogy egyszerűen azért, mert nem létezett a magyar válogatott - félig nyitott kaput dönget?!

Meglehetősen elkeseredett a szövetségi kapitány Jan De Brandt és a csapatkapitány Liliom Rita is. A tavalyi sikercsapatból alig maradtak, az Eb-selejtezőre való felkészülést csupán 11-en vállalták Fotó: Bögöti Márta

Mert a magyar válogatott belga szövetségi kapitánya, Jan De Brandt - aki 2014-ben éppen a a szombathelyi Savaria Kupán debütált, majd 28 év után kijuttatta a magyarokat az Eb-re, ahol 12. helyet szereztek, és cseppet sem mellesleg megnyerték(!) az Európa Ligát is - rendkívül elkeseredetten érkezett. Mint elmondta, a szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőkre való felkészülésre 24 játékost hívott meg - szeretett volna ismét a legjobbak közül válogatni, a legütőképesebb kerettel kiállni. Most kezdték a felkészülés második, legfontosabb szakaszát, és csupán 11 játékossal dolgozhatnak, a többiek ilyen-olyan indokokkal távolmaradtak - nagy szégyen, hogy erre a patinás tornára is csak ennyien tudtak eljönni.

A Szombathelyre érkezett csapatban csupán öten vannak olyanok, akik részesei voltak a tavalyi sikereknek. Köztük a csapatkapitány Liliom Rita:

- Nem latolgatjuk az esélyeket, hiszen nem tartunk ott a felkészülésben, ahol kellene, egyelőre össze kell szoknia a csapatnak. Egyet ígérhetek, hogy mi, akik most itt vagyunk és együtt dolgozunk, küzdünk, ahogy csak tudunk - mondta.

A Savaria Kupán szereplő keret nagy csatákat megélt játékosai: Dobi Edina, Horváth Dóra, Kötél Dóra, Kötél Zsanett, Liliom Rita. A többiek: Bleicher Réka, Dékány Bernadett, Nagy Eszter, Pintér Andrea, és két 19 éves újonc, Villám Rita és Takács Doroti. Utóbbi Szombathelyen ismerkedett meg a röplabdázással a sportiskolában, majd a Vasi Sport Akadémia csapatában játszott. 2014 őszén igazolt az NB I-es Gödöllő csapatába, amelynek ma is tagja.

A meghívott külföldi együttesek éppen megfelelő játékerőt képviselnek egy felkészülési tornához. A szintén Eb-selejtezőre készülő Franciaország a 13., Szlovákia a 15., Ausztria pedig a 25. az európai ranglistán. A magyarok jelenleg a 17. helyen állnak. A torna mindhárom napján 16 és 18.30-kor rendeznek mérkőzést az Arena Savariában, a magyarok mindig a későbbi találkozón lépnek pályára.

 

Augusztus 19., péntek, 16.00: Szlovákia-Franciaország. 18.30: Magyarország-Ausztria. 20., szombat, 16.00: Franciaország-Ausztria.

18.30: Szlovákia-Magyarország. 21., vasárnap, 16.00: Ausztria- Szlovákia. 18.30: Franciaország-Magyarország (minden mérkőzést az Arena Savariában rendeznek).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!