Veszprém

2016.08.18. 19:05

Nyáron különösen fontos a véradás

Veszprém - A véradás mindig nagyon fontos, a legönzetlenebb segítség embertársainkon.

Piltman-Horváth Barbara

Nyáron azonban, a szabadságolások idején különösen kevesen vannak a véradók.- Negyvenhatodik alkalommal adok vért, idén ez a harmadik - mondta a 36 éves Kovács Péter, aki az egyik nagy veszprémi gyár szervezett véradásán vett részt. Miközben a gézt szorította a kezére, elárulta, 20 éves kora óta minden évben kihasználja a lehetőségeket, hogy vért adjon. - Iskolai szervezés volt az első. Sosem ódzkodtam tőle, nem féltem a tűtől sem. Szüleim nagy véradók voltak, így nem volt kérdés részemről sem. Fesztiválokon is szoktam adni, az évi maximális öt alkalmat mindig kihasználom - válaszolta kérdésünkre.

Fotó: Pesthy Márton

- A férfiak maximum évi öt alkalommal, a hölgyek négy alkalommal adhatnak vért 18 és 65 éves koruk között - ezt már Molnár Erzsébet, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének munkatársa árulta el. - Ha valaki rendszeres véradó, az ő esetében él a 65 éves maximális korhatár, ha valakinek azonban több év esett ki, akkor inkább csak 60 éves korig ajánljuk - húzta alá.

A véradáshoz egyébként nem kell szuperképességgel rendelkeznie az egyénnek, ha egészségesnek érzi magát, a napi rendes étkezésen túl van és megfelelő mennyiségű folyadékot is fogyasztott, egy orvosi kérdőív kitöltése után már segíthet is embertársain.

Hock Istvánné nem fél a véradástól, tudja, hogy embertársain segít  Fotó: Pesthy Márton

- A véradásokon mindig van orvos, aki a kitöltött kérdőívet ellenőrzi, és esetleg további kérdésekkel kideríti, alkalmas-e az egyén a vér levételére. Ha valaki rendesen reggelizett vagy ebéd után érkezik, és folyadékot is vitt be a szervezetébe, akkor nem okozhat gondot a beavatkozás, nem jelent nagy sokkot.

A nyári időszakban kevesebb a véradó, így kihasználnak minden alkalmat: fesztiválokat, céges családi napokat, falunapokat, strandos véradásokat, hogy pihenő embertársainkat szólítsák segítségnyújtásra. - A sok-sok fiatalt vonzó fesztiválokkal nem titkolt célunk, hogy az utánpótlás-neveléssel rábírjuk őket a rendszeres véradásra - jegyezte meg Erzsébet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!