Kultúra

2016.08.22. 20:10

Bábművész randevú - Csak három előadás

Lendva - Tizenötödik évadához érkezett a Bábkikötő, a határon túli kisváros nemzetközi bábfesztiválja.

Gyuricza Ferenc

Tegnap este a helyi Pupilla Bábszínház mutatta be a Sosemvolt Cirkusz című mesejátékot, amit Bartal Kiss Rita rendezett. Az idei sorozatban ez volt a második előadás, az osztrák Natascha Gundacker és Joachim Berger jóvoltából vasárnap a Gyermek a vasalatlan ruhák közül című mesét nézhették meg az érdeklődők.

A Bábkikötőt másfél évtizede, a Pupilla Bábszínház ötlete és kezdeményezése nyomán azzal a szándékkal szervezték meg, hogy a bábozás különböző műfajait mutassák be, valamint ennek az előadóművészeti formának is legyen egy találkozási pontja a Muravidéken - tudtuk meg Sinkó Szabinától, a lendvai társulat vezetőjétől. Ugyan időközben a Pupilla Bábszínház kivonult a szervezésből, de éves bemutatóit rendszerint a Bábkikötőhöz igazítja. Idén egy olyan mesejátékot láthatott a közönség tőlük, amely a cirkusz világába vitte el az elsősorban óvodáskorú gyermekekből álló nézősereget.

Kávás Petra és Vitomir Vrataric, a Pupilla Bábszínház művészei a lendvai színházterem színpadán a hétfő esti előadás közben
Fotó: Gyuricza Ferenc

A Sosemvolt Cirkusz a Pupilla Bábszínház tagjainak ötletéből született, míg a rendezője Bartal Kiss Rita, aki évek óta együtt dolgozik már a lendvai társulattal. Az előadás különös egyvelege a színháznak, a pantomimnak és a bábozásnak, hiszen a két szereplője, Kávás Petra és Vitomir Vrataric szinte végig jelen van a színpadon, s élő színészi játékuk, valamint bábozásuk egységet alkotva hozza létre a produkciót, amelynek a megértéséhez nyelvismeretre sincs szükség.

Az idei Bábkikötőt a maribori, szintén nemzetközi bábfesztivállal karöltve szervezte meg a Pupilla Bábszínháztól a koordinátori feladatokat átvett Városi Színház- és Hangversenyterem. Ebben az esztendőben csupán három előadásra kerül sor, a már említett osztrák páros nem is szerepelt az eredeti programban, őket a főszereplő akut betegsége miatt visszalépett svájci társulat, a Margrit Gysin Theater helyett hívták. A záró előadás vendége egy orosz társulat, a moszkvai Visszfény Báb- és Árnyjáték Színház lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!