Hírek

2016.08.23. 19:35

Nem nehéz az iskolatáska?

Tartászavarhoz és gerincdeformációhoz is vezethet, ha a nem ritkán öt-hat kilogrammos iskolatáska súlya nem egyenletesen oszlik el a kisdiákok vállán.

Marton Attila

Amennyiben kézi- és válltáska helyett hátizsákot hord a két vállán a kisgyermek, akkor az egyenletes súlymegoszlás miatt megelőzhetők a mozgásszervi betegségek, mondta Dékán Annamária házi gyermekorvos. Hozzátette, mivel a gyerekek izomzata és csontrendszere még fejlődésben van, különösen fontos az egyenletes teherelosztás. A legveszélyeztetettebb korcsoport az alsósoké. Ha hosszabb időn keresztül egyenlőtlenül terheli magát a gyermek, például rendszeresen csak az egyik vállán hordja a többkilós iskolatáskát, akkor ez hosszabb távon hátgerincferdüléshez vezethet, valamint a hátizom sem fejlődik megfelelően, ami szintén komoly mozgásszervi betegségek alapja lehet, hangsúlyozta a szakember. A gerincferdülés egyik legjellemzőbb tünete lehet az egyik váll vagy a csípő magasabban fekvése, esetleg az egyik lapocka előemelkedése.

Fotó: Pesthy Márton

A helytelenül hordott iskolatáska a már meglévő mozgásszervi problémát is súlyosbíthatja, hívta fel a figyelmet a gyermekorvos.

Fotó: Pesthy Márton

A felső tagozatos és középiskolás diákok közül egyre többen járnak gyógytestnevelésre, ennek hátterében az iskolaorvosi hálózat bővülése is áll, és az, hogy nagyobb számban szűrik ki a mozgásszervi betegségeket. A megelőzés jelentőségét az adja, hogy a tinédzserkorban kiderülő problémák még kezelhetők, javíthatók, emelte ki Dékán Annamária, aki megjegyezte, az, hogy a hátizsákokban ne maradjon semmilyen felesleges könyv, elsősorban a szülők feladata.

Fotó: Pesthy Márton

Csak a füzeteket és az olvasókönyvet kell hazavinni az elsős gyerekeknek, mondta Horváth Szilárd. A Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola igazgatója közölte: a tanulók az iskolában hagyják a könyveket, munkafüzeteket, torna- és úszásfelszerelést, a rajz- és technikaórához szükséges, a tanév elején beszedett eszközöket (rajzlapok, ceruzák, zsírkréták...), az Ablak-Zsiráf című képes gyermeklexikont, ami hasznos kiadvány a gyerekek számára. A kicsik csak az írásfüzetet és a matematikafüzetet, valamint az olvasókönyvet viszik haza, hogy a szülő lássa, hogyan dolgozott a gyermeke, vagy esetleg gyakorolja otthon vele az olvasást. A tanítók nem zárkóznak el attól, hogy a gyerek mindennap hazavigye a könyveket, de ez a szülői kérés ritkán fordul elő. A pár füzettel és olvasókönyvvel bepakolt iskolatáska nem súlyos (két, három, négy kiló), természetesen az függ a táska saját súlyától is. Az iskolában azt szeretik, ha a gyerek hátára vehető iskolatáskát hord, akkor nem lesz gerincferdülése. Egyébként az alsó tagozatosok négy évig egy tanteremben tanulnak, saját padjuk van, ahova berakhatják könyveiket, iskolaszereiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!