Multidéző

2016.08.23. 19:05

Múltidéző - Fuldoklott a tó, épült a csatornája

Szombathely - Az idén hozzákezdenek a szombathelyi csónakázótó fiatalításához. Léte két évtizedében ugyanis jócskán eliszaposodott, következésképpen időnként fuldoklik a tó.

Kelemen Attila

Ki kell kotorni, s az idén megkezdik a néhol fél méter vastag iszapréteg eltávolítását. Ősszel leeresztik a kisebbik - a felső, úgynevezett horgásztó - vizét. Hogy ezt megtehessék, annak érdekében komoly előmunkálatokat kell elvégezni. Mindenek előtt lefolyót kell építeni a lefolyástalan - illetve csak a Tófürdőn keresztül szabályozható - csónakázótó és a vizét elvezető Perint patak között.

A tó és a Perint összekötése megteremti a vízelvezetési lehetőséget Fotó: VN-archívum

Ennek a csatornának az építését a nyáron kezdték meg a Vízügyi Igazgatóság dolgozói, s el is készült már a tó mellett a zsilipkamra. Az innen induló és a Perinthez tartó csatornát a Kondics utcán és a Tófürdő déli - napozó - részén vezetik el. Itt intenzívebb munkára azonban szeptember 15. előtt állítólag nem lehet számítani, nem akarják zavarni a strandolók nyugalmát. (Ha még vannak strandolók.)

A horgászok megyei vezérkara is készen áll, mert novemberben szeretnék leengedni a kis tóról a vizet. Szeretnék továbbá, ha minél kevesebb hal pusztulna el, illetve sínylené meg a kényszerű halászatot.

A tó és a Perint összekötése megteremti a vízelvezetés lehetőségét - minden időre. A jövő évben a nagyobbik tó tisztítása kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!