Állatvilág

2016.08.26. 09:25

Mi a süni invázió oka?

Rengeteg elütött sünit lehetett látni az elmúlt időszakban az utakon, ezért megkérdeztünk egy állatvédőt, mit tegyünk, hogyan segíthetünk rajtuk.

S. Töttő Rita

Őri Orsolya, a Fema Állatmentő Egyesület sünikre (is) szakosodott tagja segített eligazodni a kérdésben.

– A sünök alapvetően éjszakai állatok. Napközben alszanak a jól elrejtett fészkeikben. Ha nappal mégis van kint süni, akkor valószínűleg valami nem stimmel vele – mondja Orsolya, ahogy azt is: a kicsi sünik fészekben laknak.

– Ha egyedül kószáló pici sünit találunk, szintén valami nem stimmel. Illetve a pici sünik egy egészen furcsa, sípoló hangot hallatnak, ezzel jelzik hogy baj van. Sőt, a nagyon picik az éhségüket is így jelzik. Éjjel sokszor láthatunk szaladgáló süniket. Ők élelmet keresnek ilyenkor. Éjszaka közlekedő süniket nem kell és nem is szabad háborgatni – hívja fel a figyelmet az állatvédő, aki szerint, ha egy éjszaka mászkáló sünit, aki láthatóan nem sérült, összeszedünk a jó szándéktól vezérelve, könnyen lehet, hogy egy anyasünt veszünk magunkhoz, akit várnak a kölykei. Legnagyobb veszélyt az autók és a kutyák jelentik rájuk nézve. Nagyon sok elütött sünit láthatunk sajnos.

Fotó: Fema

– Az összes sünt nem tudjuk megóvni ettől, de ha látunk az úton szaladó sünit, esetleg tereljük le, ha van rá mód – javasolja Orsolya s hozzáteszi: ha kutyánk fogta meg az állatot, mielőbb szabadítsuk ki a sünit, és ha nem sérült meg, engedjük el olyan helyen, ahol nem fenyegeti semmiféle veszély.

Előfordulhat az is, hogy kerti munka, vagy bármilyen földmunka során sünfészket találunk. Nagyon valószínű, hogy az anyasünit nem fogjuk a helyszínen találni – árulja el a tapasztalt állatvédő, aki azt kéri: a kicsikhez semmiképpen ne nyúljunk szabad kézzel, ha nem nagyon fontos, ne is nyúljunk a fészekhez, ne háborgassuk őket. Ha viszont sérült, segítségre szoruló sünit találunk, szabad kézzel ne fogjuk meg őket. Orsolya azt tanácsolja, hogy újságpapír, törölköző, kesztyű vagy bármi más segítségével emeljük fel és tegyük kartondobozba. Gondoskodjunk, hogy mielőbb melegebb helyre kerüljön.

A melegítés megoldható akár egy langyosvizes palackkal is. A lehető legrövidebb időn belül keressünk fel állatorvost, aki tud segíteni majd a süninek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!