Állatvilág

2016.08.26. 12:18

Íme a legjobb vasi ifjú kócsagőr

Őriszentpéter – Három fiatal versengett az Őrségi Nemzeti Park területein, hogy a legjobb ifjú kócsagőr lehessen. Nehezen döntött a zsűri.

Bakos Ágnes

A vállalkozó kedvű fiatalok két héten át ismerkedtek a természetvédelmi őrszolgálat munkájával, majd a tanultakról, látottakról egy-egy előadáson számoltak be. Meggyőzőnek kellett lenni, hiszen szigorú zsűri értékelte a három fiatal munkáját.

Fotó: Őrségi Nemzeti Park

Nyúl Violetta a Rábagyarmati Őrkerületben Tóth Mihály természetvédelmi őr mellett, Pongrácz Benedek a Szentgyörgyvölgyi Őrkerületben Gruber Ágnessel, Borián Tímea pedig az Ivánci Őrkerületben Szekeres Zsófiával teljesített szolgálatot. Nehezen tudott választani a zsűri, de muszáj volt: Borián Tímeát nevezték meg győztesnek.

Az Ifjú Kócsagőr Program nemcsak a kócsagokról szól. A mára történelmi előzmény az, hogy 1922-ben Magyarországon már csak 25 pár nagykócsag élt. A madarak védelme érdekében Gulyás Józsefet hivatásos kócsagőrként alkalmazták a Kis-Balaton területén. Őt tekintik az első természetvédelmi őrnek Európában és az országos program is ennek a kezdeményezésnek a tiszteletére kapta "kócsagőr" elnevezést.

A héten az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság központjában a program idei területi döntője zajlott, az ország térségenkénti legjobbjai szeptemberben, a Kiskunsági Nemzeti Parkban mérik majd össze ismereteiket, természetismereti tudásukat – az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságot Borián Tímea képviseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!