Civil

2016.08.26. 14:00

Hamar beilleszkedtek az erdélyi fiatal önkéntesek Gersekaráton

Gersekarát – A Gersekarátért Baráti Kör tíz hónapos időtartamra két erdélyi fiatal önkéntest tudott fogadni.

Civil Tudósítónktól

A szociológus végzettségű sepsiszentgyörgyi Molnár Zsuzsanna tavaly szeptemberben érkezett, és ez év június végén fejezte be önkéntes szolgálatát a művelődési házban az egyesület által működtetett Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben (IKSZT). A székelykeresztúri, ápoló végzettségű Ötvös István decemberben kezdte meg a szervezetnél önkéntes szolgálatát, melyet szeptember végén fog befejezni. A fiatalok hamar beilleszkedtek a helyi közösségbe, és a településen élők is megszokták ittlétüket és befogadták őket. Mindennapi tevékenységüket, melyet egy mentor segített, főként az IKSZT szolgáltatásait igénybe vevők körében végezték. Közreműködtek többek között az információ nyújtásban, a számítógép-, és internethasználatban.

Fotó: Ferencz Lászlóné

A fogadó egyesület egyik kiemelt feladata a helyi értékmentés, és az önkéntesek ebből a tevékenységből is aktívan kivették részüket. A művelődési házban dolgozó kulturális közfoglalkoztatottakkal közösen időseket látogattak meg, régi dokumentumokat és fotókat gyűjtöttek, valamint aq település múltjával kapcsolatos interjúkat készítettek. Az önkéntesek jó kapcsolatot alakítottak ki a helyi fiatalokkal is, megtapasztalhatták a településen folyó ifjúsági munkát, és ők is igyekeztek bemutatni a kinti fiatalok tevékenységét.

Az önkéntesek felkészítésében és az itt töltött idő alatti kapcsolattartásban a székelykeresztúri küldő szervezet, a Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesülete (AACS) működött közre. A projekt időszaka alatt a gersekaráti fogadó és a székelykeresztúri küldő szervezet is jó kapcsolatot alakított ki egymással, amit további közös projektek, egyebek között egy hungarikumos és egy ifjúsági pályázat lebonyolításában kamatoztatott. Az erdélyi fiatalok ittléte alatt pedig olyan barátságok kötődtek a helyiekkel, hogy például Zsuzsa, mivel a tavalyi szüreti felvonuláson nagyon jól érezte magát, ez év őszén is visszatér erre az alkalomra Gersekarátra.

Az önkéntes program kapcsán a fiatalok több településen népszerűsítették a nemzetközi ifjúsági munkát. Elmesélték tapasztalataikat helyben és a környező településeken élő fiatalok körében is, így például Nádasdon, Rábahídvégen és Oszkóban. Ennek hatására az ott élő fiatalok is élénk érdeklődéssel fordultak a külföldi ifjúsági mobilitási lehetőségek iránt.

Az eltelt időszakban gersekaráti fiatalok részt vettek egy németországi ifjúsági cserét előkészítő projektben, illetve két, egy hónapos ifjúsági önkéntes szolgálatban, Finnországban. Munkatapasztalat-szerzésre, nyelvtanulásra, „világlátásra” egyaránt nagyszerű alkalom az Európai Önkéntes Szolgálat, melynek immár gersekaráti fiatalok is igyekeznek részesei lenni. Ebben segítséget kapnak a helyi ifjúsági közösséget támogató Gersekarátért Baráti Körtől. Ezen kívül az egyesület szívesen nyújt támogatást más szervezeteknek is az erre irányuló kezdeményezéseikben.

Ferencz Lászlóné

Címkék#civil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!