Sport

2016.08.27. 07:06

Kellett az Ajkának a sokk

A 49. percben kiállították a hazaiak kapusát, majd olyan dolog történt, amire nem sokan számítottak. Az FC Ajka átvette a kezdeményezést és szezonbeli első sikerét aratta a labdarúgó NB III-ban. A találkozóról élőben tudósítottunk!

Horváth Gábor

FC Ajka-Hévíz SK
2:0 (0:0)

Ajka, 300 néző. V.: Dolnegó. FC Ajka: Dénes - Köles, Nagy, Fodor, Kozma - Tölgyesi, - Pál, Lattenstein (Balogh, 51.), Hanzl, Csemer (Kovács G., 62.) - Szabó (Lőrinczy, 58.). Edző: Bücs Zsolt. Hévíz SK: Jánosa - Rácz, Tóth B. (Szabó B., 79.), Major, Horváth B. - Horváth M., Szi, Nedelkó (Szántó, 73.), Kovács Gy., Horváth P., Pálfi. Edző: Székely Tibor.

A három forduló után két döntetlennel és egy vereséggel álló FC Ajka a három pontos hévízieket fogadja a labdarúgó NB III nyugati csoportjában. Az összecsapás érdekessége, hogy a vendégek szakvezetője, Székely Tibor az előző idényben, az NB II-ben irányította az Ajkát. Nála is nagyobb visszatérő Jánosa Tibor kapus, aki nyolc év után igazolt el a bakonyiaktól, nyár óta erősíti a megye I-ből feljutó Hévízt. Kezdés: 19.00.

Családias hangulatban kezdődött a találkozó, nem sokan látogattak ki a meccsre. A pályán viszont feszült volt a atmoszféra, már az elején érződött, mindkét csapatnak nagyon fontos a három pont megszerzése. A felek igyekeztek nyomást helyezni a másikra, mindkét alakulat letámadta a labdát birtoklót. A 7. percben Horváth Márió célozta meg a hazai kaput, 18 méteres, külsős lövését simán védte Dénes.

A 15. percben az új szerzemény Csemer Gyula vállalkozott lövésre egy szöglet után, a labda nem sokkal kerülte el a kaput. A 19. percben egy baloldali beadás után Lattenstein fejelt az ötösről fölé. Mindkét oldalon sok volt a hiba, s kevés volt a játék, azaz egyik alakulat sem igazán tudott kibontakozni.

Fotó: Stiger Ádám

A 32. percben egy gyors támadás után Csemer próbálkozott a bal oldalról, Jánosa szögletre ütötte a labdát. Az FC Ajka továbbra sem futballozott jól, viszont egyre többször veszélyeztetett, Szabó adott munkát Jánosának, majd a kiugró Lattensteint szerelték az utolsó pillanatban a védők. A Hévíz semmilyen veszélyt nem jelentett a kapura. A 42. percben aztán mégis majdnem betaláltak a vendégek, Horváth Péter jobb felső sarokba tartó szabadrúgását Dénes ütötte ki bravúrral.

Az első 45 percben nem született gól, a hazaiak előtt adódott több helyzet, de az igazság az, hogy a játék alapján nem érdemeltek vezetést. Összességében kiegyenlített volt az első játékrész.

Fotó: Stiger Ádám

A 49. percben a hazaiak kapusát, Dénest Zsoltot kiállította a játékvezető. A hálóőr ütemet tévesztett egy kiugratásnál, és a 16-oson kívül ütött bele a labdába. A csereportás, Balogh Márton Lattenstein helyére érkezett. Nehéz helyzetbe kerültek a hazaiak, hiszen 11-emberrel sem tudtak dominálni.

A folytatásban aztán mégis Jánosának kellett védenie, majd Pál helyezett fölé. Szívósan ment előre az FC Ajka, míg a hévíziek nem találták a ritmust.

A 68. percben Kovács Gábort csak szabálytalanul tudták szerelni a 16-os előtt, a 18 méteres szabadrúgást Hanzl vállalta el, lövése megpattant és utat talált Jánosa hálójába, 1:0.

Fotó: Stiger Ádám

A vendégek igyekeztek nyomást gyakorolni ellenfelükre, de a hazai csapat remekül állta a sarat, sőt veszélyes kontrákat vezetett.

A 82. percben nagyot hibázott a Hévíz, Jánosa kirúgott labdája lassú volt, Pál remekül támadott le, az akciót követő Hanzl pedig a kapu jobb oldalába vágta a lesodródó játékszert, 2:0.

A másik oldalon Kovács György próbálkozását védte biztosan Balogh, majd Szántó zúdította nem sokkal fölé a labdát. A hévízieknek azonban már nem maradt esélye, a kiállítás után feltámadó FC Ajka szezonbeli első sikerét aratta. A  csapat tavaly október óta tartó nyeretlenségi szériáját szakította ezzel meg.

Bücs Zsolt: - Az első félidőre nincs magyarázat, görcsösek voltunk. Amikor megtörtént a kiállítás, azt mondtam, most nyertük meg a meccset. Kellett sokk, ami kizökkenti a csapatot. Ha okosabban futballozunk, rúghattunk volna még gólt. Örülök a sikernek, és annak is, hogy újoncaink jól mutatkoztak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!