Sport

2016.08.26. 12:29

Szóljon a magyar Himnusz!

Kézfogása erős és határozott. Mosolya őszintén baráti. Hatvannyolc évesen is sugárzik belőle az élet öröme, a tenni, alkotni vágyás. Ebből is következik, hogy Nyitrai József éremesővel örvendeztette meg a magyar lövészsport kedvelőit.

Donát Tamás

A sarlóspusztai világbajnokságon egyéniben és csapatban is aranyérmet nyert. De ezüst és bronz medál is került a kollekcióba a Litéri Western Egylet színeiben sportoló, ősiben élő versenyzőnek.

-Nagyszüleim és a szüleim is kedvelték a fegyvereket, amiket vadászatra és sportolásra is használtak - idézte fel gyermekkori emlékeit Nyitrai József. - Minden bizonnyal ez is közre játszott abban, hogy megszerettem ezeket a pisztolyokat, puskákat, amelyek a történelem egy-egy darabaja. Sok félét, több fajtát gyártottak az elöltöltős fegyverekből. Leírhatatlanul rajongok értük. Ezért is választottam a sportlövészetnek ezt a formáját. Célba lőni és eredményt elérni. Ez vezérelt, amikor ötvenöt évesen elkezdtem versenyezni.

Fotó: Zwicker Tamás



Nyolcvankét év után rendeztek világbajnokságot Magyarországon lövészetben. Nyitrai József szinte letarolta a teljes mezőnyt. Huszonöt ország háromszázötven sportolója emelte meg kalapját az ősiben élő sportember teljesítménye előtt.

-Az elmúlt években jó néhány európai országban megfordultam, érmeket is nyertem. De nem hallottam a magyar Himnuszt. Azt gondoltam, hogy itt a lehetőség, hiszen hazánkban rendezik a világbajnokságot, amire még nem volt példa. Bíztam abban, hogy itthoni környezetben valakinek a tiszteletére csak felcsendül végre a számomra legszebb dallam. Mint egy gyerek, olyan lelkesedéssel készültem a versenyre, ahol több kategóriában is indulhattam. Végül öt éremmel térhettem haza és nagyon büszkék voltunk, amikor a cigányzenekar eljátszotta nekünk a Himnuszt.

A berdán kategóriában szerzett egyéni aranyérme különösen örömmel töltötte el, hiszen sok mindennek kell történnie addig, amíg eldördül a fegyver.

-Ez bizony így van - simogatta meg nagy becsben tartott elöl töltős puskáját. – Elég, ha csak annyit mondok, nekünk kell kitalálni, hogy milyen legyen a töltet, a lövedék. Ezt a fegyver típust az amerikai polgárháborúban használták. Kilencvenöt körrel nyertem a versenyt. Állva ötven méterről, nyílt irányzékkal célozva. Egyébként kilencvenhattal tartom az országos csúcsot. Boldog vagyok, hogy történelmünk, múltunk egy korszakára ilyen eredményekkel emlékezhettünk csapattársaimmal is. Becsülnünk, szeretnünk, tisztelnünk kell a korábbi korok emlékeit. Nekem ebben a fegyverek, a versenyek segítenek a leginkább. De szeretném mindenképpen elmondani, hogy ezek az eredmények nem születhetnének meg a baráti közösség, a család támogató háttere nélkül. Hiszen nagyon sok időt, energiát, akaraterőt igényel ez a sportág.

Fotó: Zwicker Tamás


A Litéri Western Lövész Egylet először csak hobbiként foglalkozott a sportággal - tudtuk meg Csiszár Csaba egylet elnöktől. Később döntötték el, hogy igyekeznek minél eredményesebben szerepelni a különböző rangos hazai és nemzetközi versenyeken. Ebben hathatós segítséget kapnak a település polgármesterétől, Szedlák Attilától is. Akik hozzájuk csatlakoznak, nem csak a régi fegyvereket és azok használatát ismerhetik meg, de a történelmi ismereteiket is fejleszthetik, gyarapíthatják. A sikeres versenyzésre pedig Nyitrai József az igazi példakép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!