Gazdaság

2016.08.30. 17:40

A halogatás rossz taktika

Székesfehérvár - A devizahitelesek sokszor a homokba dugják a fejüket, és csak rémülten várnak. Mintha a csodában reménykednének. Pedig fontos, hogy időben lépjenek, és kérjenek segítséget a gondjaik megoldásához.

Gábor Gina

- Megesik, hogy csütörtökön hív fel a devizahiteles, azzal, nagy baj van, segítsek! Csakhogy kiderül, holnap reggel jön a végrehajtó. Ezt nem szabad megvárni, hiszen igenis van remény arra, hogy kikerüljenek az adósságcsapdából - figyelmeztetett a MOST Cselekvők Egyesületének elnöke, Törteli Zoltán azon sajtótájékoztatón, amit a Civil Központban tartott és Róth Péter alpolgármesterrel.

Törteli Zoltán elnök
Fotó: FMH-archív

Március 1-től megszűnt a kilakoltatási moratórium, akkor megszaporodtak a végrehajtási ügyek a banki hitelek kapcsán. Törteli Zoltán hangsúlyozta: a devizakölcsönök forintosítása sajnos nem oldotta meg a problémákat. Az egyesület azt javasolja az érintetteknek, hogy igyekezzenek megegyezni a végrehajtást kérő bankkal vagy - ha közüzemi tartozásról van szó - a szolgáltatóval. Az egyesület segít a problémák orvoslásában. Különösen végrehajtási ügyek megtámadásában sikeresek, kevésbé vezet eredményre, ha az élő hitelszerződések felülbírálatával próbálkoznak. Egyfajta passzív ellenállással el lehet érni, hogy a bank is igyekezzen egyezségre jutni az ügyféllel. Különösen az autós hitelszerződések megoldásában bizonyultak hatékonynak.

Ugyanakkor Törteli Zoltán arra is figyelmeztetett: a kintlévőségeket kezelő cégek olykor a rendőrséggel fenyegetik az adósokat, és ezzel megtévesztik őket. Elmondta: a rendőrségnek nem dolga, hogy polgári peres eljárásokba beavatkozzon. Efféle fenyegetésnek nem kell bedőlni: ilyenkor is kérjenek segítséget.

Ha a bajba jutott devizahitelesnek el kell adnia a lakását, megesik, hogy az önkormányzathoz fordul segítségért. Róth Péter alpolgármester elmondta: 2012 óta kétszázan igényeltek kifejezetten azért önkormányzati lakást, mert hitelcsapdába kerültek, és 70 százalékuk így jutott otthonhoz.

Róth Péter szóba hozta a szociális bérlakáshelyzetet is. A közelmúltban történt kilakoltatások kapcsán hangsúlyozta: a közgyűlésben konszenzus született arról, hogy önkormányzati bérlakást csak határozott időre utalnak ki. Azt remélik, így több családon tudnak segíteni, úgy, hogy legalább néhány évig biztosítják a lakhatásukat. A határozott idejű lakhatással kapcsolatos szerződésekről bizottság dönt. Jelenleg 1100 család él önkormányzati lakásban, 200-300 család várakozik hasonló lehetőségre. Havonta mintegy 4 bérlakás üresedik meg azért, mert nem hosszabbítják meg többé a határozott időre szóló szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!