Gazdaság

2016.08.30. 17:40

Utasítás a tűzifához

Július 1-jétől tűzifa vásárláskor ún. Tűzifavásárlói tájékoztatót is kötelező mellékelni a szállítójegyhez.

Klecska Ernő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tájékoztató nélkül ne vegyék át a téli tüzelőt.

A NÉBIH február végi felmérése szerint az illegálisan kitermelt faanyag leginkább tűzifaként kerül forgalomba, amivel a csalók a vásárlóknak és a tisztességes kereskedőknek egyaránt komoly károkat okoznak. A vásárlók könnyebb tájékozódása és a jogkövető piaci szereplők érdekében július 1-je óta jogszabály írja elő a tűzifát árusítóknak, hogy adásvételekor Tűzifavásárlói tájékoztatót is mellékelniük kell a szállítmányhoz. A szakmai szervezetekkel egyeztetve elkészített útmutatót az érintett vállalkozások letölthetik a NÉBIH oldaláról.

Tudja, mi alkalmas tűzifának, mire kell figyelni tömegre és térfogatra történő vásárlás során?
Fotó: MTI/ Szabó Sándor

A dokumentum elsődleges célja a körültekintő vásárlás elősegítése. A tájékoztató meghatározza például, hogy milyen faanyag alkalmas tűzifának, felsorolja, mire kell figyelni tömegre és térfogatra történő vásárlás során, de tanáccsal szolgál a tüzelő tárolásával kapcsolatban is.

A kötelezettséget a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos bejelentés, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól szóló rendelet írja elő. A erdészeti hatóság a tűzifavásárlói tájékoztató néhány részletét a szakmai szervezetekkel történő egyeztetések során pontosította. A módosított tájékoztatóban a vékony és vastag tűzifa fogalma, a hozzájuk kötődő jellemzők még inkább elkülönítve jelennek meg. A rakat és a térfogat összefüggéseivel kapcsolatban jelzett értékek a befoglaló méretek megállapításához nyújtanak segítséget.

- A térfogatmérések kapcsán a pontosított tájékoztató kiemeli, hogy abban az esetben, ha a tűzifát 1 méternél hosszabb ág- és törzsdarabok formájában vásárolják meg, a térfogat megállapításához szakember közreműködése ajánlott - mondta Horváth Géza tüzelőanyag-kereskedő.

A tűzifavásárlói tájékoztató a vevők könnyebb eligazodását segíti a tűzifavásárlások során, annak érdekében, hogy a vásárlók a kifizetett mennyiségű és a lehető legjobb minőségű tüzelőhöz jussanak.

Címkék#tűzifa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!