Hírek

2016.08.31. 19:08

Hetvenéves gimnázium - 1946-ban kezdődött a tanítás az intézményben

Körmend - Fejet hajtottak az alapító előtt, és kiállítás nyílt a hetvenéves Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban.

Bakos Ágnes

- Először a kertünkben volt a tanítás - idézte fel a negyvenhatos oktatási helyzetet, a körmendi gimnázium „elődjét" Kincs Gyula,

dr. Kincs Elek fia. Az egykori iskolaalapító a feleségén keresztül kötődött Körmendhez, a második világháború közeledő hadműveletei elől menekült Budapestről a vasi városba. Tanártársaival saját lakásukon tanítottak, hogy ne veszítsenek évet a diákok a háború miatt. 1946 áprilisában nyílt meg 51 tanulóval a körmendi gimnázium, az év őszén indult a nappali tagozatos képzés - éppen hetven évvel ezelőtt. - Kemény harc és összefogás volt az iskolaalapítás - fogalmazott az emlékező. Kincs Gyula a diákokhoz szólva hangsúlyozta: nem az iskolának, hanem az életnek tanulnak, az az igazi tudás. Dr. Kincs Elek Szombathelyen, majd nyugdíjasként Budapesten is tanított. Az iskolaalapító összesen hét könyvet írt irodalomtörténetből, történelemből. Körmenden temették el 1978-ban.

Az ünneplők megkoszorúzták a hetvenéves Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a dr. Kincs Elek bronzportréját ábrázoló emléktáblát és Mosonyi Antalra, Tóni bácsira is emlékeztek a kémiaszertár mellett.

Az iskolaalapító fia, Kincs Gyula emlékezett a jubileumi évnyitón Fotó: Jámbori Tamás

- Több mint hetvenen voltunk az akkor újrainduló két osztályban, 1962-ben - ezt a személyes emléket Kondicsné dr. Kovács Éva nyugalmazott igazgatóhelyettes, helytörténész idézte fel. Ő nyitotta meg az iskola hetven évét bemutató kiállítást. Sűrűn állnak egymás mellett a tablók az iskolagalérián. Épületfotók a „vándorló iskoláról", egykori diákok munkái, sikerei - mind-mind felidézik az elmúlt hetven év fontos mozzanatait. Az éppen a tanévkezdésre összegyűlt diákok egy kicsit átérezhették, hogy a történelem, egy sikeres iskolatörténet részei.

- A magyar oktatás együtt él a történelemmel. Egy település iskolája a közösség, a helyi politika elvárását tükrözi - idézte fel a kezdeteket a kiállításmegnyitón Kondicsné dr. Kovács Éva. Nem felejtette el megemlíteni, hogy Vas megyében előbb volt Körmenden gimnázium, mint Celldömölkön és Sárváron.

Az iskola színvonalát és összetartását jól jelzi, hogy a jelenlegi tanári kar fele itt, a Kölcseyben volt gimnazista. A kiállítás tablóiról pedig visszaköszön, hogy az öregdiákok közössége is rendkívül összetartó. Laczó Tamás, a gimnázium igazgatója az ünnepségen elmondta: sok kollégája dolgozott azon, hogy ilyen színvonalas és alapos tárlat mutassa be az elmúlt hetven évet a Kölcsey iskola életéből. A dokumentumok digitális formában is megvannak, a közeljövőben online is elérhetővé teszik azokat, hogy a világ bármely pontjára sodorta is az élet az egykori kölcseyseket, együtt emlékezhessenek a körmendiekkel a jubileumi tanévben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!