Civil

2016.08.31. 19:59

Bakcsó, guvat, csuszka is került a hálóba - Elkezdődött a nyári-őszi madárgyűrűzés a Tömördi Madárvártán

Tömörd - Augusztus elején kezdődött idén már tizenkilencedik alkalommal a Délkelet-Európai Madárvonulás-kutatási Hálózat tagjaként is működő Tömördi Madárvárta több mint száz napos madárgyűrűzési programja.

Civil Tudósítónktól

Már az első hetekben akadtak ritka madárfajok a madarászok hálójába. Első alkalommal gyűrűztek a madárvártán bakcsót, ami Vas megyében egy nagyon ritka fészkelő gémféle. A bakcsók őszi vonulásának időzítése nagy egyedi változatosságot mutat, volt olyan hazánkban gyűrűzött példány, amelyik szeptemberben már Nigerben volt, de a gyűrűzött madarak többsége novemberben a balkáni országokban került meg. A bakcsó mellett jelölő gyűrűt kapott a guvat, pettyes vízicsibe, nyaktekercs, kis fakopáncs és a csuszka egy-egy példánya is Tömördön. A november elejéig tartó vizsgálat során kapott adatokból lehet majd az egyes madárfajok állományában, vonulásában bekövetkezett legújabb változásokra átfogó következtetéseket levonni, de már most érkezett új információ például a fürj, a legkisebb hazai fácánfélénk őszi vonulásának idejéről.

Koszorús Péter madárgyűrűző a fekete rigót mutatja be óvodásoknak. Fotó: dr. Gyurácz József

Egy augusztus 9-én gyűrűzött fiatal (idén kelt ki a tojásból) példányt lőttek le Bosznia-Hercegovinában augusztus 25-én. Az eddigi ismereteink alapján a fürj első példányai augusztus végén indulnak dél-európai vagy afrikai telelőterületeikre, így a Tömördön gyűrűzött madár vonulása viszonylag korainak számít, hisz már augusztus közepén elindulhatott boszniai pihenőhelyének irányába. Egyes balkáni országokkal ellentétben a fürj Magyarországon nem vadászható, 1971 óta védett madárfaj, melynek európai költőállománya az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent. E sebezhető, elsősorban mezőgazdasági területeken fészkelő madár viselkedésével kapcsolatos új ökológiai ismeretek nélkülözhetetlenek az állományváltozás okainak megértése és a faj védelme szempontjából egyaránt.

Geszler Bálint önkéntes diák a rétek fennmaradását szolgáló kaszálást végez. Fotó: dr. Gyurácz József

Bakcsó fiatal, első gyűrűzött példánya Tömördön. Fotó: Lepold Ágnes

A madárvártán folyó terepi munkában és az adatok feldolgozásában, elemzésében a Nyugat-magyarországi Egyetem biológia szakos hallgatói és doktoranduszai is részt vesznek, akiknek diplomamunkája vagy doktori dolgozata a madárvonulás ökológiai vizsgálatához kapcsolódik. A madártani munka mellett a madárvárta környékén lévő rétek hosszú távú fenntartására is gondot fordítanak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) önkéntesei, akik között számos általános és középiskolás diákot, illetve egyetemi hallgatót találunk. Egyes védett, lágyszárú növények számára megfelelő termőhelyet csak az úgynevezett özönnövények és a cserjék rendszeres kaszálásával, illetve kivágásával lehet biztosítani. A madártan és természetvédelem iránt érdeklődő óvodás és iskolás csoportok a következő telefonszámon jelentkezhetnek be a madárvártára: 06/30/9408918.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!